Казахстан збільшив експорт зерна на 1 мільйон тонн

пшениця

Підбито підсумки перевезень зернових вантажів за 2023 рік.

У ТОВ «КТЖ-Вантажні перевезення» відбулася перша цього року нарада оперативного зернового штабу за участю представників Спілки зернопереробників, Асоціації борошномелів РК та АТ «Астик Транс» з питань організації перевезень зернових вантажів.

На зустрічі підбито підсумки перевезень залізничним транспортом зернових вантажів минулого року. Так, перевезення зерна зросло на 12,7%, до 11,3 млн тонн. На експорт відвантажено 9 млн тонн, що на 1 млн тонн більше за рівень 2022 року. Перевезено 3 млн. тонн продуктів перемелу, у тому числі на експорт 2,2 млн. тонн. На 15% зріс імпорт сільгосппродукції до РК.

На січень п.р. погоджено основний план експортних перевезень обсягом 1,5 млн тонн зернових вантажів. З них 1,2 млн. тонн через прикордонний перехід Сариагаш у напрямку Узбекистану.

Наголошувалося, що в перші дні січня здавання поїздів на Узбекистан помітно зросло (до 32–33 поїздів на добу), водночас сповільнився прийом поїздів китайською стороною (11–12 поїздів на добу). При цьому минулого року перевезення зерна в КНР зросло в 3 рази до рівня 2022 року, до 2,2 млн тонн, навантаження продуктів перемелу збільшилося в 2 рази, до 600 тис. тонн. На сьогодні це рекордний показник перевезення зернових вантажів до сусідньої країни за останні кілька років.

Представники КТЖ розповіли про заходи для прискорення доставки вантажів по мережі. 2023 року було закуплено 113 магістральних локомотивів. Наразі вагонів для перевезення вантажів у країні достатньо, більше того, спостерігається профіцит порожніх приватних вагонів, які зайняли під’їзні шляхи відправників вантажу та ускладнили маневрові роботи. На станціях діє Регламент взаємодії приватних операторів локомотивної тяги та Національного оператора інфраструктури (ЦЖС), прийнятий на прохання бізнесу.

Відправники вантажу відзначили злагоджену роботу КТЖ в організації перевізного процесу, а також в ефективній передачі вантажів у КНР та вибудовуванні правильних взаємодій на всіх міжнародних стиках залізниці.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!