Казахстан заробив на експорті насіння соняшнику $115 млн

Джерело:  ElDala
подсолнечник

За даними статистики та Комітету держдоходів, Казахстан за 9 місяців поточного року експортував 223 тис. тонн насіння соняшника на суму $115 млн. У натуральному вираженні експорт зріс порівняно з тим же періодом роком раніше на 77%. Середня експортна ціна за рік збільшилася на 8,8% і склала $ 515. Про це повідомляє Telegram-канал «Аналітична служба «Атамекен».

З початку 2023 року Міністерство торгівлі та інтеграції планує встановити вивізне мито на насіння соняшнику в розмірі 20%, але не менше 100 євро за тонну. У повідомленні Аналітичної служби заявляється, що Атамекен не підтримує дане обмеження.

«НВП «Атамекен» з огляду на високі ризики негативних наслідків для вітчизняних сільгоспвиробників виступила з альтернативною пропозицією продовжити моніторинг вивезення соняшнику до закінчення підрахунків результатів урожаю поточного року з подальшим запровадженням тарифної квоти. Тобто встановлення загального ліміту вивезення соняшнику до кінця маркетингового року, при перевищенні якого можливе введення експортних мит у розмірі 20% від суми експорту (вартості договору), але не менше 100 доларів», – повідомили в палаті.

Раніше Міністерство сільського господарства повідомило, що із встановленням вивізного мита вводити кількісні обмеження на експорт насіння соняшника не планується.

У МСГ також зазначили, що в Казахстані різко збільшилося виробництво соняшникової олії: за 11 місяців цього року зростання склало 66,6%. Експорт олії перевищив показник минулого року в 2,5 рази, досягнувши 204,8 тис. тонн.

У 2021 році в Казахстані були введені в дію три нові заводи потужністю переробки 594 тис. тонн. В даний час загальна потужність 47 підприємств з переробки соняшнику становить 2,8 млн тонн.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!