Казахстан запровадить експортне мито на соняшник у розмірі 100 євро на тонну

Джерело:  ElDala
подсолнечник

Обмежити експорт насіння соняшнику через введення експортного мита в розмірі 20% від вартості вантажу, але не менше 100 євро на тонну, пропонує міністерство торгівлі та інтеграції Казахстану. Наразі експортні ціни на казахстанський соняшник для країн Середньої Азії (DAP Саріагаш) становлять близько $530.

Ввести мито передбачається протягом двох тижнів. При цьому обмежувати експорт соняшникової олії не планується.

Мінторгівлі вважає, що цей захід дозволить збільшити завантаження ОЕЗів та підвищити експорт переробленої сільгосппродукції. За підсумками 2021 року Казахстан експортував 148 тис. тонн насіння соняшника. Основні обсяги припали на Китай (38%) та Узбекистан (35%).

Соняшникової олії в 2021 році було експортовано 60 тис. тонн, з яких 47% пішло в Узбекистан, 40% – до Таджикистану.

Необхідність запровадити експортне мито на насіння соняшнику Серік Жумангарин, віце-прем’єр – міністр торгівлі та інтеграції РК, наголосив ще 18 жовтня на засіданні в НВП «Атамекен». Участь у нараді тоді брали представники бізнесу, галузевих асоціацій та держорганів, зокрема Мінсільгоспу РК. Позиція аграрного відомства була м’якшою – до кінця року вести моніторинг ситуації, спостерігаючи за динамікою цін на олію. Небажання МСГ РК обмежувати експорт сільгосппродукції пов’язане з ризиком падіння цін, що призведе до недоотримання прибутку фермерами країни, і в довгостроковій перспективі може спричинити зниження площ вирощування та обсягів виробництва.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!