Казахстан запропонував Китаю 2 млн тонн зерна на рік

Джерело:  ElDala

Казахстан має намір збільшити постачання сільгосппродукції на китайський ринок. Обсяг експорту зерна планується наростити до 2 млн. тонн. Про це заявив президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв за підсумками переговорів із головою Китаю Сі Цзіньпіном.

«За підсумками 2023 року експорт сільгосппродукції з Казахстану до Китаю зріс удвічі і досяг $1 млрд. Ми розраховуємо на збільшення поставок на китайський ринок якісної натуральної м’ясної продукції, олійних та зернових культур. Є можливості наростити обсяг експорту зерна до 2 млн тонн. Користуючись нагодою, хочу висловити вдячність пану Сі Цзіньпіну за підтримку цих заходів», – наголосив лідер Казахстану.

За його словами, в агропромисловому комплексі здійснюється низка успішних спільних проектів.

«При цьому особлива увага приділяється застосуванню smart-технологій у землеробстві, раціональному використанню водних ресурсів та глибокій переробці сільськогосподарської продукції. Казахстан зацікавлений у впровадженні китайського досвіду та інновацій, а також спільної реалізації низки інвестиційних проектів в аграрній галузі», – сказав Токаєв.

Президент Казахстану наголосив, що Китай є провідним торговим партнером Казахстану.

«Минулого року обсяг двостороннього товарообігу склав $41 млрд. Найближчим часом ми маємо намір подвоїти цей показник. Тим більше, ми маємо для цього достатній потенціал. Пекін – один із наших основних закордонних інвесторів. За останні 15 років до Казахстану було залучено близько $25 млрд», – сказав Токаєв.

Він повідомив, що в 2023 році обсяг китайських інвестицій в економіку Казахстану зріс на 16% і досяг $ 1,8 млрд. Також є взаємна зацікавленість у збільшенні цього показника.

«На сьогодні реалізуються 45 проектів на загальну суму $14,5 млрд. Усього діє понад 4700 підприємств з китайським капіталом», – зазначив президент.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!