Казахстан за рік імпортував майже 2 мільйони тонн російської пшениці

Джерело:  dairynews.today
пшениця

Мінсільгосп Казахстану розробив проект наказу про заборону на ввезення пшениці автомобільним, водним та залізничним транспортом. Заборона встановлюється на півроку за рішенням Міжвідомчої комісії з питань зовнішньоторговельної політики. Заборона на ввезення російської пшениці автотранспортом була введена Казахстаном 10 квітня 2023 року, потім продовжена на той же термін із запровадженням заборони та на ввезення залізницею.

Постачання пшениці буде, як і раніше, дозволено залізницею на адресу борошномельних та птахівничих підприємств РК, перелік яких затверджує Мінсільгосп РК. Вся імпортована пшениця має бути використана для потреб підприємств без права її реалізації на внутрішньому чи зовнішніх ринках.

Як пояснили в Мінсільгоспі, валовий збір зернових культур у Казахстані в 2023 році склав 17,1 млн. тонн, у тому числі пшениці – 12,1 млн. тонн. Станом на 1 березня запаси зернових склали 11,5 млн тонн. У тому числі, Продкорпорація закупила 350 тис. тонн фуражного зерна.

«Таким чином, на внутрішньому ринку є достатні запаси зерна як продовольчого, так і фуражного. Водночас триває додатковий надходження зерна з РФ, що призводить до зниження попиту на внутрішньому ринку та падіння цін», — зазначили у Мінсільгоспі Казахстану.

За даними відомства, у 2023 році імпорт пшениці з Росії склав 1,9 млн тонн — на 31% більше за рівень 2022 року (1,46 млн тонн), у тому числі м’якої пшениці завезено 1,8 млн тонн (у 2022 році — 1 ,39 млн. тонн). За даними КТЖ, у січні з РФ залізничним шляхом завезено 174 тис. тонн пшениці, що на 35% більше за рівень 2023 року (127,8 тис. тонн). При цьому імпортери щомісяця надають у КТЖ плани заявок на ввезення пшениці обсягом понад 500 тис. тонн.

Крім того, у період літньої навігації водним транспортом завезено 29 тисяч тонн пшениці.

«Зростання імпорту ще більше посилює проблему збуту некласної пшениці. Відсутність ринку реалізації зерна призводить до погіршення фінансового стану сільгоспвиробників, який може спричинити зрив посівної кампанії 2024 року», — підкреслили в казахстанському відомстві.

У зв’язку з цим запроваджено заборону на імпорт пшениці автомобільним, залізничним транспортом строком на шість місяців. Заборона не поширюється на транзитні залізничні перевезення, що починаються та закінчуються за межами Казахстану.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!