Казахстан визнав махінації зі статистикою урожаю

Джерело:  ЛІГАБізнес
колосок

Казахстан перегляне дані про торішній врожай зерна в країні, оскільки цифри були завищені приблизно на 20%. Про це віцепрем’єр Казахстану Серік Жумангарин заявив в інтерв’ю Bloomberg.

Урядовець, який курує торгівлю та сільським господарством, поклав відповідальність за викривлену статистику на регіональних чиновників.

Дані, зокрема про 2,1 млн тонн пшениці, були сфальсифіковані главами регіонів у системі, яка заохочувала вище виробництво, сказав Жумангарин. Врожайність була набагато нижчою за офіційно зареєстровану.

Тепер, за його словами, уряд хоче виправити цифри, оскільки вони спотворюють сильні та слабкі сторони казахстанського сільськогосподарського сектора, а також призводять до нецільового розподілу субсидій.

Цифри, що вводять в оману, також можуть перешкодити прагненню країни розширити сільськогосподарське виробництво, сказав Жумангарин.

Дані про виробництво молока, додав віцепрем’єр Казахстану, також були завищеними, приховуючи внутрішній дефіцит. Крім того, у бік зниження необхідно буде переглянути статистику врожаю картоплі та поголів’я худоби.

У листопаді 2023 року уряд Казахстану повідомляв про найнижчий за останні три роки врожай пшениці, водночас близько 40% зерна, що надійшло на елеватори, було зараховано до некласного.

Міністр сільського господарства пояснював це несприятливими погодніми умовами. За словами аграріїв, на врожайність вплинула також навала спочатку сарани, а потім – сайгаків.

Політолог Талгат Калієв казав, що “низький урожай у Казахстані може зіграти злий жарт” на світовому ринку зерна. Адже країна тепер не зможе “замістити певні обсяги зерна, які світовий ринок недоотримав” через скорочення “постачання зерна з росії та України”.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!