Казахстан вирішив запровадити моніторинг за експортом соняшнику

Джерело:   24.kz
подсолнечник

Продовжувати обмеження на експорт соняшникової олії та насіння в Міністерстві сільського господарства РК вважають передчасним заходом. Нагадаємо, з початку літа та до кінця вересня з Казахстану дозволялося вивозити лише певні обсяги. Поки аграрії не зберуть новий урожай, у Мінсільгоспі вирішили запровадити моніторинг за експортом соняшника.

Чому вводили обмеження на вивіз соняшникової олії та насіння? Щоб забезпечити продовольчу безпеку країни. Наразі ситуація сприятлива, кажуть у відомстві.

МСГ: ДЕФІЦИТА НАСІННЯ СОНЯШНИКА НІ

70% площ соняшнику в Казахстані вже прибрано. Аграрії зібрали з полів майже 900 тисяч тонн. Із гектара майже по 12 центнерів. За прогнозами, цьогорічний урожай має перевищити мільйон тонн. Показники минулого сезону були нижчими. З урахуванням очікуваного врожаю насіння соняшнику достатньо, щоб забезпечити внутрішній ринок олією, повідомили у Міністерстві сільського господарства. Нагадаємо, у Національній асоціації переробників олійних культур побоювалися їхнього дефіциту. Зазначимо, що вітчизняні підприємства з виробництва рафінованої та нерафінованої олії, в середньому, завантажені на 30%. За даними офіційної статистики, з січня по вересень вони виготовили понад 350 тисяч тонн соняшникової олії. Порівняно з минулим роком зростання у півтора рази.

ДЛЯ ФЕРМЕРІВ ВІДНОВИЛИ СУБСИДІЇ

За здачу олії сировини для переробки аграріям видають субсидії. У республіканському бюджеті цього передбачено понад 5 мільйонів тенге. Цю суму спрямують на підтримку сільгосптоваровиробників Західного та Північного Казахстану, а також Акмолінської, Актюбінської, Костанайської, Павлодарської та Туркестанської областей.

ТЕНГЕ ЗМІЦНИВСЯ

У жовтні тенге зміцнився до всіх трьох основних іноземних валют. За рік це сталося вперше, зазначають у ПКБ. Офіційний курс долара за підсумками місяця знизився майже на дев’ять тенге. До цього ранку, за даними Національного банку, американська валюта коштує 463 тенге. Євро дешевшає протягом семи останніх місяців. За нього сьогодні потрібно віддати 452 тенге. Вартість рубля знизилася у жовтні на 76 тіїнів. З березня це сталося вдруге. На цей час рубль коштує майже 8 тенге. Загалом зміцнення тенге за місяць відразу по відношенню до трьох валют – явище рідкісне, але не унікальне, зазначають аналітики. Наприклад, і у 2020, і у 2021 роках таке відбувалося двічі.

В Асоціації фінансистів Казахстану вважають, що потенціал для зміцнення тенге ще не вичерпано. Попереду квартальний податковий період, що традиційно підтримує національну валюту.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!