Казахстан втрачає мільярди через контрабанду російського зерна

Джерело:  ElDala
зерно поггрузка

На проблему контрабандного ввезення зерна з Росії до Казахстану звернув увагу сенатор Ахилбек Курішбаєв. На засіданні палати 6 жовтня він озвучив запит на адресу Серіка Жумангаріна, віце-прем’єра-міністра торгівлі та інтеграції РК.

За даними сенатора, обсяг сірого імпорту зерна з Росії може досягати 1,5 млн тонн на суму в 200 млрд тенге. Тільки від недоотримання ПДВ втрати бюджету становлять 24 млрд тенге. Крім того, збитки зазнають перевізники та легально працюючі трейдери.

Але головними постраждалими стають казахстанські фермери, оскільки великий обсяг дешевшого імпорту тисне на ринок, що призводить до зниження цін.

«Казахстанські аграрії страждають через зниження конкурентоспроможності вітчизняної продукції, бюджет недоотримує податки, вітчизняні перевізники втрачають прибуток, завдають шкоди визнаному у світі бренду казахстанської пшениці, оскільки зерно, що завозиться до нас, за сірими схемами найчастіше низької якості», – констатував Ахилбєв.

За приклад грамотно збудованого захисту внутрішнього ринку сенатор навів Росію, на межі якої при виявленні найменших порушень затримуються десятки тонн казахстанської сільськогосподарської продукції. Казахстан же поки що не відповідає дзеркально, безперешкодно пропускаючи до себе мільйони тонн контрафактного зерна.

У зв’язку з цим Ахилбек Курішбаєв попросив відповіді на запитання, що саме уряд РК робить зараз, щоб припинити сірий імпорт зерна, і коли порядок пропуску зернових вантажів на кордоні буде встановлений.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!