Казахстан встановив порядок квотування експорту пшениці та борошна

мука

Трейдери пшениці зобов’язані продати 10% від експортованого обсягу перед тим, як звернутися за квотою. Кількісні обмеження на одну компанію не будуть перевищувати 50 тис. тонн.

Квоти на експорт зерна та борошна встановлено до 15 червня. За цей період Казахстан дозволив до експорту 1 млн тонн пшениці і 300 тис тонн борошна. Необхідність запровадження обмежень уряд пояснив підвищеним попитом на сільгосппродукцію, а також ризиком продовольчої кризи через війну в Україні.

Порядок розподілу кількісних обмежень Мінсільгосп виклав у додатку до наказу. Згідно з документом, квоти розподілятимуться в єдиній автоматизованій системі управління галузями АПК «e-Agriculture» автоматично при видачі фітосанітарних сертифікатів.

При цьому трейдери пшениці (Triticum aestivum L. 3 класу) попередньо повинні реалізувати 10% від заявленого на експорт обсягу за фіксованою ціною Продкорпорації. Для цього підписується наказ на продаж/придбання зернової розписки в інформаційній системі зернових розписок. Зерно реалізується на хлібоприймальні підприємства, визначені корпорацією.

Борошно пшеничне також попередньо реалізується в обсязі 10% соціально-підприємницьких корпорацій (СПК).

Продкорпорація щодня надсилатиме до Мінсільгоспу перелік заявників, які реалізували пшеницю, а реалізатори борошна самостійно надсилатимуть до МСГ листа від СПК про підтвердження факту реалізації.

Фіксовані ціни на продукцію, список та адреси хлібоприймальних підприємств будуть опубліковані на офіційному сайті Мінсільгоспу.

Квоти розподілятимуться між заявниками до повного вичерпання по кожному виду товару.

У той же час встановлені ліміти на одного заявника: за пшеницею – 50 тис. тонн, по муці – 15 тис. тонн.

Інформацію про видані та доступні обсяги квот Мінсільгосп публікуватиме на своєму сайті щодня.

 

ElDala 

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!