Казахстан продовжив заборону імпорту пшениці до кінця поточного року та розповсюдив її на всі види транспорту

Джерело:  Курсив
стоп

Казахстан заборонить ввезення пшениці на територію країни всіма видами транспорту до кінця року. До цього обмежувальні заходи передбачали заборону імпорту товару автомобільним, водним та залізничним транспортом (за винятком ввезення на адресу птахівницьких та борошномельних підприємств) з квітня. Рішення було ухвалено, тому що, незважаючи на попередню заборону, імпорт зерна з росії за півроку перевищив 1,1 млн тонн, повідомляє Мінсільгосп.

«З огляду на великі перехідні запаси врожаю минулого року, а також хороший урожай поточного року з метою підготовки елеваторів до прийому нового врожаю, а також підтримки вітчизняних сільгосптоваровиробників на засіданні міжвідомчої комісії було ухвалено рішення про повну заборону імпорту пшениці на територію Казахстану», — йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що заборона буде запроваджена з 1 серпня 2024 року. За даними статистики, за перше півріччя імпорт пшениці з рф становив 1,1 млн. тонн, що на 10% більше у порівнянні з аналогічним періодом за 2023 рік. Також, на 1 липня в Казахстані є близько 6,1 млн тонн запасів зернових, з яких пшениці – 5,1 млн тонн, у тому числі, на продовольчі цілі – 4 млн тонн. Крім того, Мінсільгосп прогнозує гарний урожай зернових «завдяки вжитим заходам та сприятливим погодним умовам».

Мінфін пропонує запровадити експортне мито на деякі сільгосптовари. МСГ проти

Також МСГ вивчає питання запровадження експортного мита на низку товарів АПК. З такою ініціативою виступив Мінфін. Однак у Мінсільгоспі вважають, що це може негативно позначитися на стані галузі та фінансовому становищі фермерів. Галузевий портал «АПК-Новини» уточнював, що мито може становити 50%. З урахуванням очікуваного рекордного врожаю і запасів зерна, що залишаються, такий захід може призвести до втрати ринку збуту Казахстаном, зазначав один із представників сфери.

«Виходить ми хочемо, щоб росія повністю зайшла на наші традиційні ринки або ж ми хочемо просто убити АПК Казахстану», — наводить видання слова неназваного підприємця.

Наразі питання відпрацьовується із зацікавленими галузевими асоціаціями та спілками. Потім позиція МСГ буде направлена ​​до Мінфіну.

Крім того, на міжвідомчій комісії було вирішено продовжити заборону на вивіз маточного поголів’я великої та дрібної рогатої худоби до кінця року. Він був запроваджений на початку січня і діяв до липня. Мінсільгосп пояснив продовження завданнями щодо масштабного будівництва молочно-товарних ферм та підтримки розвитку тваринництва за австралійським методом (науковий підхід до ведення сільського господарства, біобезпека та простежуваність худоби).

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!