Казахстан. Продкорпорація закуповуватиме зерно та олійні врожаю-2023 за цінами, які набагато нижчі від минулорічних

Джерело:  ElDala
Казахстан

Продкорпорація у поточному році фінансуватиме аграріїв за двома схемами: у рамках форвардного закупівлі сільгосппродукції та надаючи цільові товарні кредити. Про це повідомили у прес-службі Корпорації.

Цього року обсяг фінансування форвардного закупівлі зернових та олійних культур становитиме 20 млрд тенге без урахування суми доплати, що оплачується після постачання сільгосппродукції.

Розмір попередньої оплати за сільгосппродукцію з форвардного закупівлі на 2023 рік складе:

  • пшениця м’яка і тверда – 70 000 тенге з ПДВ (62 500 без ПДВ);
  • ячмінь – 50 000 тенге з ПДВ (44 640 без ПДВ);
  • гречка і соняшник – 100 000 тенге з ПДВ (89 280 тенге без ПДВ);
  • насіння льону олійного та ріпаку – 90 000 тенге з ПДВ (80 350 без ПДВ).

У 2022 році ціни Продкорпорації на пшеницю (залежно від класу та клейковини) становили 98 000 – 125 000 тенге з ПДВ, ячмінь – 95 000 тенге з ПДВ, гречку – 170 000 тенге з ПДВ 0, з ПДВ.

Розрахунок суми фінансування під час укладання договору по форвардному закупівлі здійснюється із співвідношення: одна тонна сільгосппродукції до 1,5-2 гектарів посівної площі, за вирахуванням посівної площі, заявленої при отриманні фінансування в рамках інших програм Корпорації.

Сума попередньої оплати за договорами виплачуватиметься після надання гарантії СПК чи БВУ, а доплата – в осінній період після постачання сільгосппродукції.

Терміни виконання зобов’язань за договорами форвардної закупівлі визначено:

при постачанні пшениці м’якої (Triticum aestivum L.), пшениці твердої (Triticum durum Desf.), ячменю, гречки, насіння льону, ріпаку – до 1 листопада 2023 року включно;
при постачанні соняшнику – до 15 листопада 2023 року включно

З метою справедливого розподілу фінансування всі заявки потенційних учасників Програми форвардного закупівлі 2023 року будуть направлені на затвердження Координаційним радам при акіматах областей.

Договори форвардної закупівлі укладатимуться з виробниками, які виконали зобов’язання за договорами 2021 – 2022 років та не мають заборгованості перед Корпорацією станом на 1 січня 2023 року.

Крім того, Продкорпорація розпочне видачу цільового товарного кредиту, за рахунок якого фермери отримають від Корпорації зерно для подальшого продажу. На отримані кошти аграрії мають провести посівні роботи. Видача товарного кредиту здійснюється під гарантії СПК та БВУ.

Товарний кредит надається сільгоспвиробникам із розрахунку одна тонна сільгосппродукції до 1,5 гектарів посівної площі, за вирахуванням посівної площі, заявленої при отриманні фінансування в рамках інших програм Корпорації. Термін повернення товарного кредиту – до 1 листопада 2023 року. Розмір комісії у натуральному вираженні за користування товарним кредитом буде встановлюватись договором залежно від терміну користування», – пояснили у Продкорпорації.

Обсяги товарного кредиту будуть визначені на основі кількості та обсягів поданих заявок.

Для укладання договору форвардного закупівлі чи отримання товарного кредиту необхідно подати заявку разом із підтверджуючими документами до обласних представництв Продкорпорації.

Курс тенге: 1000 тенге = 81,35 гривні = 2,22 доларів США.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!