Казахстан планує зібрати 16 млн. тонн зерна

Джерело:  ElDala
Казахстан

За прогнозом Мінсільгоспу, в Казахстані буде зібрано 16 млн тонн зернових культур. З урахуванням перехідних залишків зерна цього обсягу буде достатньо для внутрішнього споживання та відправлення частини врожаю на експорт. Про це повідомив міністр сільського господарства РК Айдарбек Сапаров на брифінгу в СЦК.

«За даними акіматів, на сьогоднішній день прогноз урожаю зернових – близько 16 млн тонн. Плюс 3 млн тонн перехідних торішніх залишків, разом 19 млн тонн. Тобто ми внутрішню потребу забезпечимо повністю», – сказав Сапаров.

За його словами, експортний потенціал трохи знизиться.

«Але свої традиційні ринки ми збережемо», – наголосив міністр.

Говорячи про прогнози щодо цін на сільгосппродукцію, Айдарбек Сапаров зазначив, що на даний момент значних змін не очікується. За необхідності буде вжито заходів для стабілізації цін на соціально значущі продукти.

«У разі чого у нас є стабілізаційний фонд, є субсидування хліба, тому всі ці заходи будуть вжиті. Ціна пшениці сьогодні становить порядку 105-110 тис. тенге/тонна на ринку, це ще зерно з високою клейковиною. За вартості зерна до 160 тис. тенге за тонну ціна на хліб триматиметься», – сказав Сапаров.

Нагадаємо, через тривалі дощі в основних зерносівних регіонах у Казахстані на сьогоднішній день прибрано 6,9 млн га зернових і зернобобових культур (40%). При середній врожайності 9,5 ц/га намолочено 6,6 млн тонн зерна. Для порівняння: минулого року на аналогічну дату було прибрано 11,6 млн га, або 72,8%.

Також через погодні умови погіршилася якість зерна. Пророщене зерно спостерігається на площі 2,7 млн га, або 15% від загальної збиральної площі.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!