Казахстан планує збільшити експорт пшениці та борошна до Афганістану

Джерело:  Inbusiness.kz
мука

У кулуарах мажилісу заступник прем’єр-міністра Серік Жумангарин відповів на запитання журналістів про співпрацю з Афганістаном, передає inbusiness.kz.

Він розповів, що казахстанська делегація зовсім недавно була у цій країні.

“Для нас важлива стабільність у цій частині земної кулі, нам важливий стабільний, незалежний, мирний Афганістан. Вирішуючи ці завдання, ми створюємо для себе надійного торгово-економічного партнера в майбутньому. Зараз товарообіг з Афганістаном коливається на позначці 1 млрд доларів. Завдання поставлено 3 млрд цього досягти, поки не будуть логістичні приготування”, – сказала він.

У зв’язку з цим в Актау найближчим часом відбудеться торговельно-логістичний форум “Північ-Південь”, на який буде запрошено, зокрема представників Афганістану.

“Обговоримо альтернативний маршрут на Афганістан через Туркменістан. Ми опрацьовуємо його. Є маршрут руху до Афганістану через Узбекистан, який є основним. Але також розробляємо альтернативний шлях через Туркменістан. Ми плануємо збільшити експорт пшениці, борошна та борошняних виробів до Афганістану настільки, наскільки це можливо . Зараз показник, якщо не збрехати, десь 500-600 тис тонн”, – зазначив Жумангарин.

Для цього й потрібні альтернативні маршрути, пояснив він, бо північні маршрути є доволі завантаженими.

“Інфраструктура стара з нашого та узбецького боку. Насамперед, велике значення приділяємо новій дорозі Дарбаза-Мактаарал, яка буде запущена у 2025 році. Загалом у розмові афганські колеги говорили, щоб ми приділили увагу заходу Афганістану, а саме місту Герат та провінціям Хора. Загалом це кілька млн осіб, досить великий ринок для нас. Вихід на захід Афганістану дозволить наростити обсяги продукції, що поставляється”, – вважає він.

При цьому відносини між країнами складаються динамічно, наголосив Жумангарін.

“1-5 серпня очікуємо на велику делегацію афганських бізнесменів, як це було минулого року. Цього разу вони виявили бажання провести свою виставку-продаж в Алмати. Ми готуватимемося до прийому колег, бізнес-партнерів”, – зазначив він.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!