Казахстан планує переговори з КНР щодо експорту пшениці

Джерело:  ElDala
пшениця

У складній ситуації опинилися казахстанські трейдери, які уклали контракти на постачання пшениці до Китаю. На початку серпня від китайських партнерів почали надходити повідомлення про те, що митний орган заборонив пільговий імпорт для заводів у бондовій зоні. Тепер ввозити пшеницю вони можуть на загальних підставах, тобто зі сплатою мита в розмірі 65%.

Цю ситуацію обговорили на нараді в уряді РК під головуванням віце-прем’єра Серіка Жумангаріна.

«З огляду на скарги фермерів на призупинення імпорту пшениці з боку Китаю, Серік Жумангарин доручив Міністерству сільського господарства опрацювати можливість проведення переговорів із КНР з цього питання», – повідомили у прес-службі прем’єр-міністра.

Зазначимо, що у Казахстані цього року прогнозують високий урожай зерна. Закриття такого великого ринку, як Китай, загрожує формуванням великих надлишків на ринку та падінням цін. У цьому потенційним ринком збуту казахстанської пшениці залишається лише Середня Азія.

Також на порядку денному в уряді та майбутнє запровадження повної заборони на імпорт пшениці до Казахстану. У тому числі, постачання дешевшого зерна з Росії будуть закриті для птахівників та борошномелів Казахстану.

«Напередодні ухвалення заборони, віце-прем’єр доручив Продкорпорації вжити заходів щодо вирівнювання цінового балансу для борошномелів між казахстанською та російською пшеницею», – повідомили у прес-службі.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!