Казахстан нарощує експорт продуктів глибокої переробки пшениці на тлі складнощів з відвантаженням за кордон борошна

Джерело:  ElDala
переработка зерна

Казахстан нарощує виробництво та експорт продуктів глибокої переробки пшениці на фоні складнощів із відвантаженнями за кордон борошна. Про це повідомив віце-міністр сільського господарства Баглан Бекбауов у листі, адресованому Союзу зернопереробників Казахстану.

У 2018 році Казахстан експортував лише 195 тонн клейковини і нуль пшеничного крохмалю. У 2019 році експорт клейковини склав уже 1093 тонни і 553 тонни крохмалю, в 2020, відповідно, 1 657 тонн і 2 042 тонн, в 2021 – 6 348 тонн і 1100. Основними покупцями стали Росія, США, Туреччина, Узбекистан, Таджикистан.

«У зв’язку зі зниженням обсягів експорту казахстанського борошна за останні роки через розвиток традиційними імпортерами власної переробки зерна, ведеться підтримка виробництва продуктів високого переділу (макаронні вироби, крохмалі, сиропи, суха клейковина та ін.), потреба в яких у світі зростає з кожним роком .

Так, за останні п’ять років (з 2018 по 2022) спостерігається зростання виробництва макаронних виробів на 4,8% (з 158,5 тис. до 166 тис. тонн), крохмалю пшеничного та клейковини в 4,8 раз (с 5, тис. до|33,6 тис.тонн)», – зазначив Баглан Бекбауов у листі.

Паралельно зі зростанням виробництва збільшується і експорт. Так, відвантаження за кордон макаронних виробів за чотири роки (з 2018 по 2021) збільшилося в два рази (з 32,3 тис. року до 64,7 тис. тонн), крохмалю пшеничного і клейковини в 89 разів ,4 тис. тонн).

При цьому обсяги виробництва борошна, як і раніше, майже в два рази перевищують внутрішнє споживання країни. Це дозволило Казахстану в 2022 році експортувати 1 млн 850 тис. тонн борошна.

Враховуючи це, Мінсільгосп РК вважає недоцільним вносити до правил держпідтримки норму про виплату інвестсубідій на розширення та модернізацію борошномельних заводів – про це раніше просив Спілка зернопереробників Казахстану. Аграрне відомство вважає, що перспективи лежать у розвитку саме глибокої переробки зерна із отриманням продуктів із високою доданою вартістю.

Крім того, мукомолам вже зараз доступна низка інструментів держпідтримки. Мінсільгосп вважає цей набір достатнім.

Також Мінсільгосп РК не вважає за потрібне держпідтримку створення нових підприємств з виробництва комбікормів, оскільки в країні зараз їх вже працює 70. Сукупна потужність цих підприємств – 1,9 млн тонн на рік, проте завантажені вони лише на 40%.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!