Казахстан може почати постачати шрот та макуху до Китаю

Джерело:  Курсив
подсолнечный шрот

Казахстан постачатиме шрот та макуху олійних в КНР вже наступного року. Така можливість може з’явитися до кінця 2022 року узгодження протоколу з експорту таких товарів до Китаю. Про це у п’ятницю, 11 листопада, повідомив голова національної асоціації переробників олійних культур Ядикар Ібрагімов.

Він зазначив, що на сьогоднішній день тема високобілкових кормів є досить актуальною. До кінця поточного року казахстанські виробники планують узгодити проект протоколу експорту шроту, макухи в КНР, що дозволить з наступного року відкрити ринок КНР.

За словами Ібрагімова, в середньому за останні два роки Китай імпортував на рік 2,2 млн. тонн шроту. Він зазначив, що цього сезону Казахстан може довести переробку соняшника до 1 млн тонн і, відповідно, надлишки шроту і макухи становитимуть від 300 тис. тонн.

Експерт зазначив, що особливим попитом користуватиметься соєвий шрот, який, зокрема, імпортується до Казахстану та країн Центральної Азії з Аргентини. На його думку, ця ситуація не зміниться, оскільки посівні площі в Алматинській області, де вирощується соя, обмежені. Водночас він оцінив виробництво соєвих бобів у Казахстані в межах 250-260 тис. тонн на рік.

Ібрагімов повідомив, що за останній сезон експорт соняшникового шроту та макухи з Казахстану зріс на 86%. Крім того, він бачить потенціал з експорту близько 200 тис. лляного шроту та макухи з відкриттям Китаю. У свою чергу заступник голови асоціації олійно-жирових підприємств Узбекистану Ахрор Абдурахімов повідомив, що в 2021 році в Узбекистані було вироблено 148 тис. тонн соєвого та соняшникового шроту.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!