Казахстан купив у росії 1,5 млн тонн зерна у 2022 році

Джерело:  ElDala
зерновоз

Транзит російського пшеничного борошна по території Казахстану в 2022 році склав 307,7 тис. тонн (або 439,6 тис. тонн у зерновому еквіваленті). Такі дані наводить компанія “Казахстан темир жоли”.

Основними адресатами поставок стали Афганістан – 191,4 тис. тонн, і Туркменістан – 66,3 тис. тонн. Також невеликі обсяги надійшли до Узбекистану, Таджикистану, Киргизстану.

Що стосується транзиту російського зерна, то 2022 року через територію Казахстану його пройшло 662,3 тис. тонн. Більша частина надійшла до Киргизстану – 417,3 тис. тонн. Також одержувачами стали Узбекистан (121 тис. тонн) і Таджикистан (66,3 тис. тонн). Невеликі обсяги придбали Туркменістан та Афганістан.

Сам Казахстан «у білу» імпортував із Росії за 2022 рік 1 млн 480,8 тис. тонн зерна. Про обсяги «сірих» постачань (які переважно йдуть автотранспортом) залишається лише здогадуватися. Дешевше російське зерно в основному купують птахівники і мукомоли країни.

Зазначимо, що залізничний транзит російської сільгосппродукції через територію Казахстану оплачується за транзитним тарифом, який у кілька разів вищий за внутрішній. Поки що лише цей фактор стримує витіснення Казахстану російськими виробниками та борошномелами із Середньої Азії.

Росія наприкінці 2022 року порушувала питання про відміну транзитного тарифу, але в результаті казахстанська сторона змогла відстояти інтереси вітчизняного бізнесу.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!