Казахстан експортує близько 5 млн. тонн зерна – прогноз

Джерело:  ElDala.kz
пшеница

Цього сезону Казахстан планує експортувати 5 млн тонн зерна. Такий прогноз озвучив віце-міністр сільського господарства Казахстану Азат Султанов у кулуарах виставки KazAgro/KazFarm 2023 року.

«Цього року ми плануємо експорт на рівні 5 млн тонн зерна. Раніше в середньому ми вантажили 7-8 млн. тонн», – сказав віце-міністр.

За його словами, Мінсільгосп не планує запроваджувати квоти чи інші обмеження експорту, оскільки загалом обсяг зерна в країні, включаючи перехідні запаси, є достатнім для забезпечення продовольчої безпеки.

«Квот жодних не буде. Поки що передумов для обмеження експорту немає. Маркетинговий сезон лише починається. Зерна достатньо. Наразі ми вжили безпрецедентні заходи підтримки фермерів. Тобто через Продкорпорацію була встановлена досить комфортна для фермерів ціна закупівлі за форвардними контрактами. Наразі вже до Міністерства фінансів подано клопотання, проходять певні процедури на виділення бюджетних коштів на здійснення прямої закупівлі з боку Продкорпорації. Два роки ми купуватимемо зерно у фермерів», – сказав він.

Віце-міністр зазначив, що це робиться з метою стабілізації ціни на внутрішньому ринку та підтримки постраждалих фермерів, щоб вони могли реалізувати зерно.

За прогнозами МСГ, цього року врожай зерна становитиме 15,6 млн тонн.

Проросле зерно, частка якого у загальному валі дуже висока, піде на фураж.

«Проросле зерно для борошна не годиться… Але як корм воно придатне. Фуражним фондом цього року ми будемо забезпечені більш ніж потрібно для фермерів… На наших традиційних зернових ринках вимоги до якості борошна інші, тому є можливість відправляти на експорт зерно 4-го та 5-го класу та як кормову цю позакласну пшеницю», – сказав він.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!