Казахстан. Експорт пшениці в тоннах зріс на 21%, у грошах – лише на 3%

пшениця

За січень–листопад 2023 року Казахстан відправив на експорт 6,7 млн тонн пшениці та меслину на загальну суму $1,7 млрд. Зростання в натуральному вираженні склало 20,6%, у грошовому — лише 2,9%. Таку інформацію надала моніторингова агенція Energyprom.kz, посилаючись на дані офіційної статистики. Лідерами імпорту стали Узбекистан, Таджикистан, Туркменістан та Китай.

Із загального експорту в 6,7 млн. тонн, найбільша частина продукції – 4,8 млн. тонн – традиційно була відправлена до країн СНД. Зростання відвантажень у пострадянські країни склало 19%. Основні обсяги припали на Узбекистан, туди експортували найбільший обсяг зерна – 3,3 млн. тонн. У Таджикистані 888 тис. тонн, Туркменістан – 528 тис. тонн. У грошовому вираженні експорт становив $1,2 млрд.

До інших країн світу, які не входять до складу СНД, Казахстан відправив 1,9 млн. тонн пшениці — на 24,3% більше, ніж роком раніше. Тут лідирує Китай – 519 тис. тонн, проти 23 тис. тонн роком раніше. У трійці ключових напрямів також опинилися Італія – 497 тис. тонн та Афганістан – 418 тис. тонн.

У листопаді минулого року ціни експортних поставок на пшеницю та меслин зменшилися на 4% за місяць та на 8% за рік.

У місячній динаміці ціни експортних поставок країн СНД знизилися на 7%, інших країн — на 0,8%.

У річній динаміці ціни для країн СНД впали відразу на 16,8%, а ось для решти країн світу, які не входять до співдружності, навпаки, зросли на 3,2%.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!