Казахську пшеницю почнуть активніше відправляти до Китаю

Казахстан

Постачання казахстанського зерна до Китаю оптимізують. Представники Урядів двох країн на зустрічі в Астані обговорили низку питань щодо взаємодії в галузі АПК. Одним із основних стало питання про постачання зерна, повідомляє агентство «АПК Новини».

Прес-служба Уряду, висвітлюючи підсумки зустрічі, проінформувала про те, що взаємодії щодо переміщення продукції сільського господарства між Казахстаном та Китаєм останніми роками різко зросли. Основною культурою, яку РК постачає своєму сусідові на південному сході, – зерно пшениці. Зазначається, що за підсумками минулого року постачання цієї культури становило близько 600 тис. тонн, за перші три місяці 2024 року вони вже досягли обсягу 220 тис. тонн. Якщо говорити загалом про експорт продукції сільського господарства, за період останніх п’яти років він збільшився більш ніж у 4,5 рази. Якщо 2019 року з Казахстану до Китаю було відправлено близько 800 тис. тонн, то минулого – 3,5 млн тонн.

Казахстан працює над тим, щоб стабільно «закріпитися» на ранку Китаю щодо постачання зерна. Китай, у свою чергу, не має наміру знижувати імпорт зерна та борошна з Казахстану.

Свої позиції влада двох країн вирішила закріпити на спеціальному заході, присвяченому зерну. Повідомляється, що у червні цього року в Китаї вирішено провести перший спільний зерновий форум, на який приїдуть представники зернового бізнесу, представники державних органів та компаній, які займаються постачанням зерна та борошна.

Також влада Казахстану запропонувала представникам з Китаю налагоджувати спільні проекти. Як зазначили на зустрічі, проекти із глибокої переробки сільгосппродукції є пріоритетними у відносинах РК та КНР.

Ще однією пропозицією казахстанської сторони Китаю стало створення спеціальної структури у сфері сільського господарства. Основною метою цього підкомітету назвали збільшення потенціалу розвитку у сфері АПК. Передбачається, що до нового казахстансько-китайського органу увійдуть представники міністерств сільського господарства, транспорту, наш Національний вантажоперевізник «Казахстан Темір Жоли», представники митниці та залізниці Китаю.

Казахстан вважає, що всі питання з пересування зерна та іншої продукції, що виникають на місці, варто вирішувати відразу. І ця група сприятиме цьому.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!