Картопляний ажіотаж вщух у Білорусі та Росії, але перекинувся на Центральну Азію та Кавказ.

За інформацією аналітиків EastFruit, картопляний ажіотаж, викликаний активним імпортом картоплі до Росії та Білорусі під час збирання власного врожаю, потроху вщух. Однак цей ажіотаж перемістився до країн Центральної Азії та Кавказу.

Білорусь, Росія, Молдова та Україна

Це не означає, що імпорт картоплі до Білорусі та Росії зупинився, а, швидше, говорить про те, що на ринку було досягнуто певної рівноваги між попитом та пропозицією. Це було досягнуто за рахунок збільшення пропозиції картоплі місцевого виробництва та насичення ринку імпортними бульбоплодами. В результаті ціни на картоплю в Білорусі залишаються стабільними вже чотири тижні, а в Росії три тижні.

Однак точка, на якій зафіксувалась ціна, залишається досить високою. У Білорусі оптова ціна на картоплю рівно вдвічі вища, ніж роком раніше на цю саму дату, а в Росії – у 2,1 рази вища. При цьому в Росії картопля коштує дорожче – $0,48 проти $0,37 за кг у Білорусі. Для порівняння, в Україні якісну картоплю зараз продають за $0,23 за кг, а в Молдові – по $0,20.

Відповідно, незважаючи на стабілізацію ринку, Білорусь, яка як імпортувала картоплю з України, так і продовжує її імпортувати, але вже в менших обсягах. Крім того, учасники ринку говорять про те, що обсяги реекспорту української картоплі до Росії також суттєво знизилися. Росія ж продовжує й надалі закуповувати картоплю з багатьох країн світу, зокрема з Ірану, Молдови та Киргизстану. За оперативними даними, на російському ринку також є картопля з Пакистану.

Проте високі ціни на картоплю у Білорусі та Росії призвели до витку зростання цін на цей продукт у країнах Центральної Азії та на Кавказі.

Під впливом експорту картоплі до Росії зросли ціни на бульбоплід у Молдові. На внутрішньому ринку досить нестандартна ситуація – імпортної продукції у продажу взагалі немає. Однак у країні не дуже добре розвинена інфраструктура зберігання картоплі, тому всі учасники ринку впевнені, що ціни найближчим часом зростатимуть ще швидше.

Грузія

У Грузії теж спостерігається зростання цін із тих самих причин. Експорт картоплі з Грузії до останнього часу був аномально високим, тому всі очікують на подальше зростання цін. І, за словами грузинської команди EastFruit, очікування настільки високі, що для завершення збирання картоплі залучаються сезонні працівники за дуже високою для країни ставкою $25 за день! Картоплярі Грузії впевнені, що ці витрати окупляться з лишком. А значить і тут очікування з ціною картоплі досить високі. Поки що ціни на картоплю в Грузії вже наблизилися до рівня цін на картоплю в Білорусі, тож, найімовірніше, темпи експорту сповільняться.

Узбекистан, Таджикистан та Казахстан

Про різке зростання цін на картоплю в Узбекистані одразу на 43% за один тиждень ми повідомляли нещодавно. Проте з моменту нашої публікації ціни на картоплю продовжували своє зростання.

Враховуючи таку критичну ситуацію із забезпеченістю «другим хлібом» населення Узбекистану, уряд скасував ПДВ на імпорт картоплі. Втішно, що це надіслало сигнал представникам плодоовочевої торгівлі, і наші фахівці повідомляють, що в Таджикистані з’явилися закупники оптових партій картоплі для постачання ринку Узбекистану.

І це логічно, тому що ціни на картоплю в Таджикистані наразі становлять близько $0,27 за кг – вдвічі нижчі, ніж в Узбекистані! До речі, це найнижча ціна у всьому регіоні. Навіть у Казахстані, що є найбільшим експортером картоплі в регіоні, наразі ціни на картоплю суттєво вищі. При цьому сам Казахстан б’є рекорди за обсягами імпорту картоплі.

До речі, ціни на картопля у Таджикистані вже почали зростати. Якщо обсяги закупівель картоплі для експорту в Таджикистані різко зростуть, тут теж може виникнути ажіотажний попит і побоювання нестачі продукції. Відповідні, перспективи зростання цін на картоплю в Таджикистані також досить високі.

Ще один цікавий момент – це поява на ринку Узбекистану картоплі з Афганістану. Обсяги постачання оцінюються як досить високі, проте учасники ринку повідомляють, що, можливо, йдеться не лише про афганську картоплю, а й про реекспорт картоплі з Пакистану до Узбекистану.

На даному етапі регіон, з якого поставлятиметься картопля, не настільки важливий, як сам факт наявності необхідних обсягів продукції. У зв’язку з цим трейдерам варто звернути увагу на Польщу, де ціни на картопля наразі є найнижчими у Східній Європі. Більше того, ціни на польську картоплю знизилися минулого тижня. Враховуючи динаміку зростання цін у Центральній Азії, польська картопля цілком може вже зараз постачатись у цей регіон, так як закупити її можна по $0,15 за кг – утричі дешевше, ніж купували картоплю в Узбекистані минулого тижня.

У будь-якому випадку цього сезону пропозиція картоплі у всьому регіоні, найімовірніше, залишатиметься дуже стриманою, а ціни – порівняно високими. Поки що тільки в Україні ціни на картоплю не змінювалися.

EastFruit

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!