Канада стурбована мексиканською забороною на ГМО

Джерело:  Oilword
ГМО

Канадський експорт ріпаку може постраждати від мексиканської заборони імпорту продукції з ГМО, повідомляє видання The Western Producer.

Канадські експерти побоюються, що суперечка між США та Мексикою щодо заборони останньої імпорту генетично модифікованої (ГМ) кукурудзи може торкнутися і канадського ріпаку. «Було б розумно, щоб канадські виробники каноли знали, що відбувається між Штатами та Мексикою щодо кукурудзи», — вважає економіст із сільського господарства університету Півдня Стюарт Сміт.

«Мексика має намір відмовитися від ГМ-бавовни. Думаю, що експортери каноли та вся галузь каноли мають перейматися сільськогосподарською та торговельною політикою Мексики та напрямом її змін», — додав Сміт.

Майже весь 2023 США і Мексика ведуть суперечку з приводу ГМ-кукурудзи. У лютому Мексика оголосила про заборону використання ГМ-кукурудзи у хлібопеченні. З поступовою повною забороною такої кукурудзи і для споживання людиною і як корм для тварин.

США виступили проти цього рішення і наполегливо, але безуспішно переконували мексиканське уряд змінити рішення. 17 серпня США оголосили, що вирішуватимуть суперечку в рамках угоди між США, Мексикою та Канадою (USMCA).

“Заходи Мексики не засновані на наукових даних і закривають доступ до ринку, який вона погодилася надати в рамках USMCA”, – йдеться у заяві Управління торгового представника США.

Сміт заявив, що політика Мексики схожа на ЄС, де екологічні організації диктують ставлення до ГМ-культур і пестицидів. Мексика вже кілька років не схвалює нові сорти бавовни Bt. Уряд скорочує використання гліфосату, найпоширенішого гербіциду у світі, і планує повністю заборонити його до березня.

У 2022 році Мексика стала третім за величиною імпортером канадського ріпаку, купивши його на $1,2 млрд (120 млрд руб.) та ріпакової олії на $436 млн (43 млрд руб.).

«Мексика є важливим та цінним ринком для канадської каноли. Це основний агропродовольчий товар, який постачається до Мексики. У них добре розвинена переробна та дробильна промисловість», — заявив президент і головний виконавчий директор ради каноли Канади Кріс Девісон

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!