Канада буде у виграшному становищі за можливої заборони росії на експорт твердої пшениці

Джерело:  AgroXXI
дурум

Можливу заборону росії на експорт пшениці твердих сортів і співвідношення сил на світовому ринку дуруму оцінив запрошений експерт-аналітик MarketsFarm Брюс Бернетт таким чином: «За повідомленням агенції Reuters, мсх рф пропонує російському уряду ввести шестимісячну заборону на експорт дуруму, починаючи з 1 грудня.

Ця новина в поєднанні з посухою в Північній Африці на думку аналітика MarketsFarm Брюса Бернетта говорить про майбутнє зростання цін на тверду пшеницю: ціни і так йшли вгору з кінця жовтня, а після новин з росії ставки за бушель (прим.ред. бушель пшениці відповідає 27,2 кг) знаходилися в діапазоні від 12,50 до 13 доларів (прим.ред. 13 доларів США).

Бернетт вважає, що ціни можуть піднятися ще вищими через затяжну посуху в Північній Африці, де виробництво твердої пшениці цього року знизилося на 14 відсотків в Алжирі і на 18 відсотків у Тунісі порівняно з минулим роком. Виробництво дуруму в Марокко зросло на 75 відсотків, але лише в порівнянні до минулого катастрофічного року.

У Північній Африці, де тільки сідає посів нового врожаю, умови залишаються посушливими. “У них дуже довге вікно для посадки. Вони можуть сіяти у січні, тож подивимося», – сказав Бернетт.

У Європейському Союзі також був розчаровуючий урожай твердої пшениці в 7,04 мільйона тонн, що на 7,5 відсотка нижче за середній показник за попередні п’ять років.

Хоча Бернетт проповідує терпіння, він зазначив, що сьогоднішні ціни, як і раніше, привабливі, а надбавка до ярої пшениці велика, тому він не відмовлятиме фермера, якому потрібні гроші, щоб продати трохи твердої пшениці.

Коментуючи можливу заборону росії на експорт дуруму, Бернетт спочатку навів дані, опубліковані італійським фермером-виробником твердої пшениці, який стежив за російськими конкурентами на ринку дуруму в ЄС. Фермер Росселло Політо підрахував, що росія відправила до Європейського Союзу 278472 тонни в період з 1 липня по 23 жовтня. Таким чином рф займала друге місце після 366 662 тонн Туреччини, але випереджала Канаду (104 460 тонн за цей період).

Бернетт припустив, що у можливо забороні експорту російської твердої пшениці є інтерес виробників макаронних виробів, оскільки багато посівів із дурумом у країні постраждали через дощі.

Урожай дуруму в Казахстані також постраждав від якісних збитків, тому постачання твердої пшениці в Чорному морі обмежене.

За даними аналітичної фірми Mercantile Consulting Venture, несподівано велика експортна програма Туреччини з дуруму також згортається. Mercantile очікує, що цього року Туреччина відправить від 1,2 до 1,4 мільйона тонн дуруму порівняно із звичайним обсягом близько 200 000 тонн. При цьому Туреччина вже експортувала близько мільйона тонн цієї продукції, заявила компанія Mercantile у нещодавній статті, написаній для SaskWheat.

Бернетт вважає, що незабаром Канада стане номером один на світовому ринку твердої пшениці, принаймні доти, доки не почнеться новий урожай у Північній Африці та Європейському Союзі.

Загалом, на думку Бернетта, все є гарною ознакою для цін на тверду пшеницю, яка перетворюється на ринок особливих культур. Однак, найвища ціна, коли йдеться про особливі культури, може бути лише у певних компаніях або навіть у певних місцях. Іншими словами, він радить придивитися до цін».

(Джерело: www.producer.com. Автор: Шон Пратт).

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!