Канада більше не керує світовим ринком олійного льону

Джерело:  AgroXXI
льон

Канадський льон втратив ключові ринки, такі як Китай і Європейський союз, і тільки США залишилися великим покупцем.

Про це аналітик із LeftField Commodity Research Чак Пеннер повідомив канадським рослинникам під час нещодавнього семінару з огляду ринку, пише Шон Пратт у статті, опублікованій на канадському агропорталі www.producer.com.

«Канадським виробникам льону необхідно змиритися із суворою реальністю. Як би мені не було боляче це говорити, Канада більше не керує лляним ринком, – сказав аналітик та навів факти. – Канада виробила близько 474 000 тонн льону в маркетинговому році 2022-2023, Росія збільшила врожай до 1,5 млн. тонн, Казахстан зібрав 800 тис. тонн.

Оскільки Чак Пеннер провів частину своєї ранньої кар’єри, працюючи в United Grain Growers, де йому було доручено просувати Linola, сорт льону з низьким вмістом ліноленової кислоти, йому було боляче викладати похмурі ринкові перспективи канадського врожаю.

«Отже, Росія збільшила виробництво олійного насіння льону до 1,5 мільйона тонн, а Казахстан видобував ще 800 000 тонн понад те, що загалом становить 2,3 мільйона тонн у чорноморському регіоні. Раніше на Канаду припадала більша частина щомісячного імпорту цього врожаю до Китаю, але тепер на ринку править бал чорноморський льон. Те саме стосується Європейського Союзу. Перемикач клацнув у 2021 році, коли ціни на канадський льон різко зросли через неврожай, спричинений посухою. Постачання дещо відновилися у 2022 році, але попит на канадський льон не відновився. Вони зрозуміли, що можуть обійтися льоном із Росії та Казахстану. Канадський експорт був значно нижчим за середній протягом кожного з перших чотирьох місяців кампанії 2022–2023 років. В даний час Сполучені Штати є єдиним ринком, що купує значні обсяги канадського врожаю олієнасіння льону. Загалом, загальний обсяг поставок канадського лляного олієнасіння льону становить у середньому близько 10 000 тонн на місяць, що до кінця компанії необхідно довести приблизно до 30 000 тонн на місяць. Якість канадського льону чудова, однак, навіть якщо канадський льон почне продаватися, це не обов’язково призведе до підвищення цін, тому що ціни на канадське льонове маслонасінні повинні залишатися конкурентоспроможними з поставками з чорноморського регіону», – оцінив ситуацію Пеннер.

Він також зазначив, що в оптимістичному прогнозі очікує під олійним льоном у Канаді близько 600 000 акрів (1 акр = 0,4 га). “Це будуть найнижчі площі під льоном з 1950-х років”, – сказав він.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!