Кабмін доручив аудиторській службі провести аудит “ДПЗКУ”

ГПЗКУ экономика

Кабінет Міністрів України доручив Державній аудиторській службі провести фінансовий аудит держпідприємства АТ “Державна продовольчо-зернова корпорація України” (ДПЗКУ) для оцінки своєчасного повернення залучених нею під держгарантії кредитів та позик, а також законності та ефективності витрат корпорації.

Відповідне протокольне рішення щодо держкомпанії, яка може збанкрутувати у разі невиплати взятого нею у 2012 році кредиту від Експортно-імпортного банку Китаю, уряд ухвалив на засіданні у середу.

“Протокольне рішення щодо ДПЗКУ: погодитися з нашою пропозицією (Міністерства фінансів ) та залучити Державну аудиторську службу для проведення фінансового аудиту АТ “ДПЗКУ”, дослідити питання цільового використання та своєчасності повернення кредитів та позик, залучених під держгарантії, питання законності та ефективності витрат коштів ДПЗКУ , у тому числі узгоджених Мінфіном видатків коштів”, – заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання уряду.

Рішення також пропонує оцінити здатність корпорації до погашення державних гарантійних зобов’язань, що виплачуються державою у межах погашення боргу ДПЗКУ. Крім того, протокольне рішення дозволяє уряду за необхідності використовувати “інші заходи державного фінансового контролю”.

На виконання цього рішення Мінфін зобов’язався у найкоротший термін подати уряду проєкт постанови, який визначатиме механізм проведення державного аудиту окремих господарських операцій ДПЗКУ.

Як повідомлялося, АТ “ДПЗКУ” у 2012 році уклало договори на отримання двох кредитів з Експортно-імпортним банком Китаю на фінансування закупівлі зернових в Україні для їхнього експорту до КНР. За першим кредитним договором розміром $1,5 млрд вибірку коштів було здійснено в повному обсязі наприкінці 2012 року, другий кредит не було відкрито.

ДПЗКУ створено урядом України у серпні 2010 року. До її складу входить розгалужена мережа філій: лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові та круп’яні заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії корпорації можуть зберігати 3,7 млн. тонн зернових, включаючи близько 2,5 млн. тонн на рік сумарних потужностей з перевалки зернових вантажів на експорт в Одеському та Миколаївському портах.

 

Fixygen.ua

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!