Іспанія має намір скасувати податок на додану вартість під час продажу оливкової олії

Джерело:  Olive Oil Times
оливковое

Уряд Іспанії оголосив, що оливкова олія приєднається до списку основних продуктів харчування, звільнених від сплати ПДВ, який аналогічний податку з продажу, в рамках своєї стратегії зі стримування інфляції в умовах кризи вартості життя, що триває.

Передбачається, що нові заходи будуть швидко вжиті як закон, і з боку опозиційних партій не очікується заперечень.

Хоча він залишався значно нижчим за зростання, що спостерігається в більшості інших європейських країн, нещодавня інфляція, викликана підвищенням цін на енергоносії, глобальною продовольчою нестабільністю та неврожаями через тривалі посухи, значно вплинула на вартість життя в Іспанії.

Згідно з даними, опублікованими NielsenIQ у грудні, середньорічний споживчий кошик домогосподарств зріс на 800 євро в період з листопада 2022 по листопад 2023 року, при цьому на оливкову олію спостерігався один із найвищих стрибків цін.

Щоб боротися з цією проблемою, іспанський уряд на чолі з Іспанською соціалістичною робочою партією Педро Санчеса (ІСРП) у 2023 році запровадив низку заходів, включаючи відміну ПДВ на основні продукти харчування, такі як фрукти та овочі, та зниження ставки на 5 відсотків на інші продукти харчування, такі як макарони та оливкова олія.

Нова ухвала, яка, як очікується, набуде чинності до середини січня, продовжить ці заходи до 30 червня, одночасно скасувавши ПДВ на оливкову олію. Також до списку звільнених від сплати ПДВ додано макарони та насіння.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!