Іран відмовився від казахстанського зерна

зерно

Казахстан втрачає ринки збуту зерна. Іран офіційно відмовився від закупівлі зерна у Казахстані цього року. Узбекистан також знизить обсяг імпорту. Також вчинить Афганістан, повідомив в інтерв’ю агентству «АПК Новини» офіційний представник Зернової спілки Казахстану Євген Карабанов.

У розмові співрозмовник агентства згадав про те, що зараз аналітики роблять райдужні прогнози про рекордний обсяг врожаю, який, нібито, збере цього сезону Казахстан. За словами Є.Карабанова, такі оптимістичні прогнози та перспективи дуже нервують ринок.

«Багато імпортерів починають коригувати свої плани із закупівлі та вирішують працювати «з коліс», без запасу, тобто закуповувати лише на період тиждень-десять днів. А це для нашого продавця найгірше. Купуватимуть менше і дуже обережно, намагатимуться знижувати ціни. Ситуація може ще змінитись у гірший бік, а ось ці прогнози осядуть у головах у людей», – зазначив Євген Карабанов.

В Узбекистані зібрали дуже гарний урожай. В Афганістані також.

«Великий урожай породжує великі проблеми. З прибиранням, розміщенням на зберігання, з реалізацією. Додаткових ринків у нас не додалося. Так, Китай пішов, але ми не маємо Ірану. Іран офіційно оголосив, що цього року він не робитиме закупівлі в Казахстані. У них свій добрий урожай. Пшеницю вони не купуватимуть взагалі. Узбекистан зменшить закупівлю. Так само вчинить Афганістан, за рахунок того, що вони імпортують дешеве російське борошно і через те, що в Пакистані теж хороший урожай і зараз він збирається експортувати близько 3,5 млн. тонн пшениці та борошна. Тобто південний Афганістан купуватиме пакистанське борошно. Відповідно, у нас ринки стиснулися за обсягом. І навіть якщо ми «розгойдуємо» Китай, у кращому разі обсяг ринку призведемо до того стану, який був минулого року. Це максимум. Додаткових ринків ми не маємо», – пояснив наш співрозмовник.

Відповідно, ціна на казахстанське зерно знижуватиметься.

Тим часом, у прикордонних регіонах росії – Зауралля, Сибіру, ​​Алтаї – теж очікується хороший урожай. Російське зерно знову заходитиме на ринок Казахстану.

«Але все залежатиме від того, що ми зберемо, яка кількість та якість. Загалом, вважаю, що російське зерно знову впливатиме на наш попит та нашу ціну. Але це даність», – сказав представник Зернової спілки.

Багато трейдерів неодноразово висловлювали думку про те, що потрібно запровадити мита на ввезення російського зерна. Однак, пояснив Євген Карабанов, це неможливо.

«Для цього потрібно вийти із ЄврАзЕС. Згідно з угодою, всередині цієї спілки не передбачено мита. Їх не можна запроваджувати, від слова зовсім. Так само, як і повна заборона. Це буде вкрай негативно. росія сприйме це так. Але, до речі, треба сказати, що вони першими відкрили цю «скриньку Пандори», коли 2021 року запровадили заборону на експорт до Казахстану. Вони першими пішли цим шляхом, а ми пожинаємо плоди. Але тут слід розуміти, що це вже елементи політики більше. Скоріш за все, Казахстан на такі заходи не піде. Можливо, зерно заквотують. Але там треба розбиратися ще із одержувачами російського зерна. Спочатку потрібно розбиратися всередині, а потім робити зовнішні рухи. Усі ці моменти має відпрацювати Мінсільгосп та визначити квоту. Наприклад, на кожного певний відсоток від його фактичного завантаження», – висловив свою думку експерт.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!