Інфляція в єврозоні перевищила всі прогнози з рекордним показником 4,9%

UkrAgroConsult

Автори статей:

Інфляція в єврозоні досягла рекордного рівня для епохи єдиної валюти і перевищила всі прогнози, що ускладнило завдання ЄЦБ перед вирішальною зустріччю у грудні щодо майбутнього грошово-кредитного стимулювання, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на Bloomberg.

У листопаді споживчі ціни зросли на 4,9% у річному обчисленні, перевищивши 40 прогнозів опитування економістів від Bloomberg, де медіана становила 4,5%. Ринки євро та облігацій практично не змінилися після публікації даних.

Передбачаючи сплеск інфляції у листопаді, офіційні особи ЄЦБ останніми днями подвоїли зусилля, щоб переконати громадян ЄС у тому, що вони стикаються із проблемою зниження вартості життя, що трапляється раз у покоління.

Хоча президент ЄЦБ Крістін Лагард дотримується цього сценарію, деякі її колеги попереджають, що зниження цінового тиску може тривати більше часу, викликаючи спекуляції щодо майбутнього курсу грошово-кредитної політики.

На зборах 16 грудня Керівна рада ЄЦБ оголосить про закінчення свого плану купівлі облігацій і намітить, як розвиватимуться регулярні покупки та відсоткові ставки в міру того, як економіка продовжує відновлюватися.

Тиск на користь швидшого виходу, ймовірно, виходитиме від Німеччини, де в листопаді інфляція досягла 6%, що стало найвищим показником з початку 1990-х років. Президент Бундесбанку Єнс Вайдманн, який піде у відставку наприкінці 2021 р., вже забив на сполох, заявивши, що, можливо, темпи зростання єврозони залишаться вищими за цільовий показник ЄЦБ у 2% у середньостроковій перспективі.

Проте його іспанський колега Пабло Ернандес де Кос застерігає від передчасного припинення підтримки. 29 листопада, після того, як дані показали, що національна ставка становить 5,6%, що також є найвищим показником за майже 30 років, він заявив, що немає причин поспішати з припиненням купівлі облігацій, враховуючи, що ціновий тиск істотно послабиться. ІІ кв. 2022 р.

Оновлені прогнози зростання та інфляції визначатимуть рішення ЄЦБ. У вересні прогнози показали зниження інфляції до 1,5% у 2023 р. Як це зміниться, дуже неясно, оскільки раптова поява штаму коронавірусу «Омікрон», потенційно більш заразного, ніж раніше відомі варіанти, підвищило ризик запровадження нових обмежень.

Випадки захворювання, що відновилися в останні тижні, вже спонукали Нідерланди та Німеччину ввести нові обмеження. Австрія та Словаччина ввели локдаун. У разі поширення нового штаму такі заходи можуть вплинути на випуск і посилити і без того безпрецедентні вузькі місця в ланцюжку поставок.

Віце-президент ЄЦБ Луїс де Гіндос запитує, чи може нинішнє стиснення продовжитися довше, ніж очікувалося. «Існує ризик того, що інфляція не знизиться так швидко і настільки, як ми прогнозували», – заявив він 30 листопада.

Після публікації даних щодо інфляції прибутковість 10-річних облігацій Німеччини залишилася нижчою, знизившись на 3 базові пункти до -0,35%. Валютні ринки, як і раніше, очікують першого підвищення депозитної ставки ЄЦБ у 2023 р.

 

УкрАгроКонсалт

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!