Індія зупиняє торгівлю ф’ючерсами сільгосппродукції

Рада з цінних паперів та бірж Індії дала вказівку місцевим фондовим біржам призупинити торгівлю сімома сільськогосподарськими товарами, включаючи сиру пальмову олію та соєву олію, з негайним набуттям чинності на один рік, йдеться у повідомленні на веб-сайті регулятора ринків 20 грудня.

За даними SEBI, порушеними товарами були сира пальмова олія, соя та її похідні, рис (не басматі), пшениця, чана або нут, насіння гірчиці та її похідні, а також мун, або зелений грам, повідомляє oilworld.ru з посиланням на S&P Global Platts.

Трейдерам буде дозволено завершити свої позиції, але нові угоди не можуть бути здійснені. “Очікується, що рішення про заборону торгівлі цими ф’ючерсними контрактами допоможе знизити ціни, особливо на харчові олії”, – заявив 20 грудня представник Міністерства Індії у справах споживачів, продовольства та громадського розподілу S&P Global Platts.

Внутрішні ціни на продовольчі товари зростали протягом останніх кількох місяців, незважаючи на недавні кроки уряду щодо зниження акцизів.

Роздрібна інфляція в Індії, яка вимірюється Індексом споживчих цін, у листопаді зросла до тримісячного максимуму 4,91%, при цьому ціни на продукти харчування також зросли, згідно з даними Міністерства статистики та реалізації програм. Оптова інфляція, що вимірюється за допомогою Індексу оптових цін, у листопаді прискорилася до 14,23% з 12,54% місяць тому. То був восьмий місяць поспіль, протягом якого він залишався на двозначному рівні.

За словами чиновника, заборона на торгівлю сільськогосподарськими товарами обмежить будь-які масштаби спекуляцій щодо цін та може допомогти стримати їх зростання.

Послаблення індійської валюти також призвело до зростання цін на імпортні товари, сказав інший чиновник із того ж міністерства.

Учасники ринку заявили, що це рішення може контролювати ціни у короткостроковій перспективі, але може виявитися неефективним у довгостроковій перспективі.

“Я думаю, що це було зроблено для зниження цін, які цього року досягли багаторічних максимумів, але місцеві ціни, особливо на пальмову олію та соєву олію, значною мірою рухаються в тандемі з міжнародними цінами, тому передбачуваний вплив на місцеві ціни на харчове. олія може бути не настільки очевидною”, – сказав трейдер.

Хоча цей крок може стабілізувати ціни на короткостроковій перспективі, він може не спрацювати для придушення цін протягом цілого року, додав трейдер.

Вівек Патхак, керуючий директор індійського торговельного будинку Athena Tradewinds, сказав, що ціни можуть бути нижчими в короткостроковій перспективі через придушення спекулятивної активності, але насправді може бути досягнутий протилежний ефект, якщо заборона не буде знята в найближчому майбутньому.

“Цей крок було вжито для контролю цін на продовольство, але ефективність може бути обмеженою. Визначення цін буде складним завданням і може призвести до утворення картелів”, – сказав Патхак.

У той час, як ціни CPO (MCX) використовуються тільки місцевими гравцями, в них вказана довідкова ціна, але вона не буде доступна після замовлення. Щодо CPO, покупці, як і раніше, можуть керуватися контрактом на сиру пальмову олію на похідні Бурса Малайзія, або BMD, але покупці соєвої олії матимуть тільки ціни Чиказької торгової палати, або CBOT, для довідки.

“Деяким покупцям може бути складно розрахувати ціни, використовуючи лише комплексні ціни на сою CBOT”, – сказав Патак, додавши, що деякі покупці можуть бути не знайомі з базовими розрахунками, які притаманні ціноутворенню за контрактами на сою.

“Уряд був стурбований цінами на продовольство і пішов на цей рішучий крок. Це сповільнить потік імпорту в країну, оскільки це вплине на хеджування та визначення цін”, – сказав генеральний директор Sunvin Group Сандіп Баджорія.

“У найближчій перспективі це рішення може призвести до зниження цін на індійський олійний комплекс”, – сказав Platts Індраджит Пол, старший менеджер Origo Commodities у Гуруграмі.

“Я вважаю, що уряд ухвалив це рішення, щоб деморалізувати запаси товарів, щоб можна було контролювати ціни, тому заборона на торгівлю ф’ючерсами є одним із кроків поряд із запровадженням ліміту запасів кілька місяців тому”, – сказав Пол.

 

Оilworld.ru

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!