Індія припиняє закупівлю соняшникової олії через конфлікт у Чорноморському регіоні

подсолнечное масло

У портах та у виробників застрягли близько 380 000 тонн соняшникової олії, призначені для відвантаження з Чорноморського регіону до Індії, а нові закупівлі припинилися після припинення роботи портів через вторгнення Росії в Україну, повідомили Рейтер чотири трейдери.

Немає ясності, коли відновиться навантаження товару на суму 570 млн доларів США в поточних цінах з України та Росії, що підштовхне індійських покупців до заміни соняшникової олії на соєву та пальмову олії з постачанням у березні та квітні, за словами трейдерів.

На Чорноморський регіон припадає 60% світового виробництва олії та 76% експорту, а Індія є найбільшим світовим імпортером харчової олії.

Поворот Нью-Делі до альтернативних олій може надати додаткову підтримку малайзійській пальмової олії та ф’ючерсам на соєву олію в США, які вже торгуються поблизу рекордних максимумів.
Як повідомили дилери, Індія має контракти на постачання близько 510 000 тонн соняшникової олії з Чорноморського регіону з відвантаженням у лютому та березні, але поки що в лютому було відвантажено лише 130 000 тонн.

“Ми не знаємо, що буде з партією, що залишилася, коли вона буде відправлена”, – повідомив Reuters Говіндбхай Патель, керуючий директор торгової фірми G.G. Patel & Nikhil Research Company.

Індія закуповує пальмову олію в Індонезії та Малайзії, але, в основному, вона імпортує соєву олію з Аргентини та Бразилії, а соняшникову олію — з Росії та України.

Затримки відвантаження можуть призвести до дефіциту олії в Індії, якщо навантаження не відновиться в найближчі кілька тижнів, сказав Сандіп Баджорія, виконавчий директор брокерської та консалтингової фірми Sunvin Group.

Індія імпортувала 125 024 тонни соняшникової олії у листопаді 2021 року, 258 449 тонн у грудні 2021 року та 307 684 тонни у січні 2022 року, згідно з даними Асоціації виробників розчинників (SEA).

Країна, яка отримує понад дві третини своїх поставок харчової олії за рахунок імпорту, щомісяця закуповує близько 1,25 млн тонн олії.

Пальмова олія зазвичай є основною олією, що використовується в Індії, але цього року імпортерам довелося купувати більше соєвої та соняшникової олії через скорочення постачання пальмової олії з Індонезії, найбільшого експортера, що призвело до рекордно високого рівня цін на пальмову олію.

Запаси соєвої олії також обмежені, оскільки посуха вразила посіви сої у Південній Америці. За словами трейдера з Нью-Делі, це може змусити індійських покупців робити більше покупок соєвої олії у США.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!