Індія планує вийти на самозабезпеченість зернобобовими у найближчі 3 чи 4 роки

Джерело:  AgroXXI

Уряд Індії приділяє особливу увагу скороченню імпорту бобових та харчової олії, а також стабілізації цін на продукти харчування в рамках своєї «100-денної програми».

Міністерство сільського господарства Індії розробляє нову схему досягнення самозабезпеченості бобовими до 2027 року, прагнучи скоротити величезні витрати на імпорт бобових та харчової олії для збільшення внутрішньої пропозиції, пише журналіст порталу Mint Пуджа Дас з посиланням на слова високопосадовця.

У 2023-24 фінансовому році витрати Індії на імпорт становили 854,8 мільярда доларів порівняно з 898 мільярдами доларів у 23 фінансовому році. Тільки експорт сільськогосподарської продукції у 24 фінансовому році досяг $48,9 млрд, знизившись на 8% порівняно з $53,2 млрд у 23 фінансовому році.

Хоча імпорт сільськогосподарської продукції впав через скорочення імпорту харчових олій, імпорт бобових досяг шестирічного максимуму. За даними Міністерства торгівлі Індії, країна витратила 3,75 мільярда доларів на імпорт бобових та 14,8 мільярда доларів на рослинні олії проти 1,94 мільярда доларів та 20,84 мільярда доларів торік відповідно.

«Наша 100-денна програма, безперечно, буде зосереджена на олійних, зернобобових та біопаливі з основним акцентом на скорочення витрат на імпорт. Ще одна дуже важлива річ – стабілізація цін на сільськогосподарську продукцію», – сказав високопосадовець.

«Ми намагаємося вийти на самозабезпеченість зернобобовими у найближчі 3-4 роки із запровадженням видів держпідтримки, як і у випадку з олійними культурами. Готується нова програма розвитку, спрямована на широке просування виробництва зернобобових, і очікується, що її опублікують у найближчі кілька днів. Ми працюємо над SoP (стандартними операційними процедурами) і залежно від бюджетних асигнувань просуватимемо програму вперед», — додав чиновник.

Індія є нетто-імпортером харчових олій: 57% від загального обсягу закуповується у різних країнах, особливо в Індонезії та Малайзії. У 2021 році уряд запустив Національну місію з харчових олій та пальмової олії (NMEO-OP) з метою збільшення вирощування олійних пальм та збільшення виробництва сирої пальмової олії до 1,1 мільйона тонн до 2025-2026 років.

Аналогічно, уряд вживає заходів, щоб зробити країну самодостатньою у виробництві зернобобових, та реалізує Національну місію з продовольчої безпеки (NFSM) з зернобобових. Для порівняння, індійські фермери виготовили 19 мільйонів тонн бобових у 2013–2014 роках, а у 2022–2023 роках цей показник збільшився до 26 мільйонів тонн. «Але ми не повинні зупинятися на цьому і маємо створити таку систему, за якої до 2027 року ми зможемо не лише припинити імпорт зернобобових, а й експортувати їх», – зазначив урядовець.

Індія покладається на імпорт задоволення свого внутрішнього попиту (близько 28 мільйонів тонн) на три види бобових — тур (голубиний горох), урад (чорний маш) і масур (чечевиця), в основному за рахунок закупівель в Австралії, Канаді, росії, М’янмі. та Мозамбіку, а також у низці інших країн.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!