Індія може зібрати рекордний врожай пшениці

Джерело:  Зерно Он-Лайн
колосок

Урожай пшениці в Індії цього року може стати найбільшим за всю історію після того, як рекордно високі ціни та хороші погодні умови спонукали фермерів розширити посівні площі під цією культурою за рахунок високоврожайних сортів, заявили вчені та трейдери.

Збільшення врожаю може спонукати Індію, другого за величиною виробника пшениці у світі, розглянути питання про скасування заборони на її експорт та послабити побоювання щодо швидкого зростання цін на продукти харчування.

«Цього року виробництво може зрости до 112 млн т через більшу площу та сприятливу погоду», — сказав агентству Reuters директор Індійського інституту досліджень пшениці та ячменю Г’янендра Сінгх.

Індія, яка також є другим найбільшим споживачем пшениці у світі, заборонила її експорт у травні 2022 р. після того, як різке підвищення температури у лютому-березні скоротило врожайність та валовий збір пшениці. Зовнішній попит на індійську пшеницю, навпаки, збільшився після того, як постачання причорноморського зерна було утруднено через спеціальну військову операцію Росії в Україні.

За оцінками уряду, виробництво пшениці в Індії впало до 106,84 млн т у 2022 р. зі 109,59 млн т роком раніше. Зростання цін на пшеницю до рекордного рівня, незважаючи на заборону експорту, вказує на значно більше падіння виробництва.

Мінсільгосп США оцінює врожай індійської пшениці минулого року на рівні 100 млн т. За оцінками трейдерів, виробництво впало ще нижче, до 95 млн т.

Погода в основних штатах-виробниках пшениці, таких як Уттар-Прадеш, Мадья-Прадеш, Пенджаб і Харьяна, залишається сприятливою для майбутнього врожаю, а температура поки що нижча за норму. «Цьогорічна холодна хвиля хороша для зростання врожаю. Фермери обрали нові, високоврожайні сорти, які стійкіші до зміни клімату», – сказав Сінгх.

Під урожай-2023 індійські фермери засіяли пшеницею 33,22 млн га, що майже на 1% більше, ніж роком раніше. Сівба пшениці в Індії йде у жовтні-листопаді, збирання – у березні-квітні.

Хоча погода досі підтримувала оптимістичні прогнози врожаю, температура має залишатися на нижчому рівні в лютому та березні, сказав дилер міжнародної торгової компанії з Нью-Делі вдома. «Раптовий стрибок температури у лютому та березні вплинув на налив зерна минулого року. Сподіватимемося, що цього року погода залишиться прохолодною», — сказав він.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!