Індія може продовжити експортне мито на пропарений рис

Джерело:  Bloomberg
рис

Влада Індії може продовжити дію експортного мита на пропарений рис, що спровокує зростання світових цін на цей продукт і обмежить його постачання на глобальні ринки. Про це з посиланням на інсайдерів пише Bloomberg.

На даний момент в Індії діє мито в 20 відсотків на експорт пропареного рису, термін дії цього заходу спливає 31 березня. При цьому уряд найбільшого у світі постачальника рису поки не розглядає варіанта повної заборони на постачання за кордон цього виду зерна, повідомили співрозмовники агентства. Продовження мита допоможе уряду стримати продовольчу інфляцію, яка у грудні у річному вираженні зросла майже до 10 відсотків.

На тлі зростання роздрібних цін на рис в Індії на 11 відсотків порівняно з минулим роком міністр продовольства Піюш Гоял запустив програму субсидування його продажу населенню. За даними уряду республіки, експорт рису з країни в період з 1 квітня 2023 року до 21 січня 2024 року скоротився на 29 відсотків порівняно з аналогічним періодом роком раніше. До введення експортних обмежень на пропарений рис припадало 30 відсотків усіх постачань цього виду зерна за кордон.

Індія почала обмежувати продаж ключових сортів рису в липні 2023 року. Тоді уряд запровадив заборону на експорт білого рису, крім сорту басматі. Вже в серпні ціни на рис в Азії зросли до 15-річного максимуму на тлі побоювань щодо зниження поставок. Так, тайський білий рис подорожчав до 648 доларів за тонну – це рекордний рівень із жовтня 2008 року.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!