Індія. Імпорт харчової олії знизився на 5% у річному обчисленні з листопада

Джерело:  Oilworld
растительные масла

Імпорт харчових олій – пальмової, соєвої та соняшникової – скоротився на 5% до 8,67 млн ​​тонн за перші сім місяців 2023/24 року (листопад-жовтень) порівняно з аналогічним періодом минулого олійного року.

Б.В. Мехта, виконавчий директор Асоціації виробників Індії (SEA), повідомив FE, що зниження імпорту цього року пов’язане з високими врожаями гірчиці та сої на внутрішньому ринку та зростанням світових цін.

Імпорт пальмової олії за період з листопада до травня (2023-24 рр.) склав 4,97 млн ​​тонн, що на 7% менше, ніж у попередньому році. Імпорт сої становив 1,59 млн тонн, знизившись на 22% у річному обчисленні, тоді як імпорт соняшнику зріс на 20% до 1,99 млн тонн цього року.

У той час як повені в Бразилії та страйк робітників в Аргентині призвели до різкого зростання світових цін на соєву олію, поставки соняшнику з росії та України скоротилися через “мертвий сезон”, за словами Мехти, ціни на пальмову олію, яка є основною імпортною. продуктом, що залишалися більш-менш стабільними на міжнародному та внутрішньому ринках.

За прогнозами, загальний обсяг імпорту харчової олії в поточному олійному році скоротиться приблизно до 16 млн. тонн з рекордних 16,47 млн. тонн у 2022-23 олійному році.

“Зростання цін на соняшникову та соєву олію призвело до зростання цін на насіння гірчиці, яке перевищило мінімальну ціну підтримки (MSP) у 5650 рупій за центнер та перевищило 6200 рупій за центнер, що є позитивним сигналом для фермерів щодо збільшення площ під олійними у наступному сезоні харифа”, – йдеться у повідомленні. – Запитала Мета.

Станом на 1 червня запаси харчової олії в Індії, включаючи запаси в портах і трубопроводах, становили 2,41 млн. тонн, що менше, ніж 2,94 млн. тонн, про які повідомлялося рік тому.

Соєва олія поставлялася з Аргентини та Бразилії, а соняшникова – з росії та України.

Імпорт харчових олій до Індії – пальмової, соєвої та соняшникової – зріс на 17% у річному обчисленні до рекордних 16,47 млн ​​тонн у 2022/23 році, чому сприяло зниження імпортних мит на олію до 5,5%, повідомляє FA.

Індія імпортує близько 58% загального річного споживання харчової олії, що становить близько 24-25 млн тонн. Що стосується частки у вітчизняному виробництві, то частку масел припадає, зокрема, гірчична (40%), соєва (24%) та арахісова (7%).

Раніше цього року уряд минулого місяця продовжив на рік, до 31 березня 2025 року, дію нижчих імпортних мит на пальмову, соєву та соняшникову олії, що, на думку представників галузі, негативно позначиться на переробці та цінах на вітчизняні олійні культури.

Через рекордний обсяг імпорту знизилися внутрішні ціни на такі сорти харчової олії, як гірчична та соєва.

Ціни на гірчичну олію та рафіновану олію різко впали на 8,59% і 10,89% відповідно у травні в річному обчисленні, тоді як загальна інфляція в категорії олій та жирів знизилася на 6,71%.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!