Індія готова відновити імпорт пшениці після 6-річної перерви

Джерело:  OleoScope
Индия

Індійські трейдери готові розпочати імпорт пшениці, якщо уряд скасує 40% мита. Відновлення імпорту пшениці після шестирічної перерви необхідно, щоб поповнити запаси, що виснажуються, і стабілізувати зростаючі ціни через погані врожаї, пише The Economic Nimes. Очікується, що після виборів уряд скасує 40% податок на імпорт, що дозволить приватним трейдерам закуповувати сировину у найбільшого експортера — росії. Цей крок має вирішальне значення для забезпечення достатньої пропозиції пшениці на ринку та запобігання подальшому зростанню цін.

«Імпортне мито на пшеницю має бути скасовано після червня», — каже джерело в уряді, знайоме з цим питанням. — «А щоб захистити інтереси наших фермерів, мито має бути відновлене до початку сівби пшениці у жовтні», — додає джерело на умовах анонімності, описуючи ймовірний курс дій наступного уряду.

Після п’яти рекордних урожаїв поспіль різке підвищення температури призвело до зниження збору пшениці в Індії в 2022 і 2023 роках, що спонукало другого у світі виробника заборонити експорт. Навіть цього року врожай буде на 6,25% нижчим за урядову оцінку в 112 млн тонн, прогнозує провідна галузева організація.

Внутрішні ціни залишаються вищими за встановлену державою мінімальну закупівельну ціну в 2275 рупій за 100 кг і останнім часом почали зростати. Запаси пшениці на державних складах впали до 7,5 млн тонн у квітні, до найнижчого рівня за 16 років, після того, як уряд був змушений продати понад 10 млн тонн (рекорд) мукомолам і виробникам печива, щоб стримати ціни.

«Скасування імпортного мита допоможе нам гарантувати, що наші власні запаси не впадуть нижче за психологічну позначку в 10 млн тонн», — сказав державний чиновник. Уряд щосили намагається поповнити запаси пшениці країни. Збір врожаю розпочався у квітні, уряду поки що вдалося закупити лише 26,2 млн тонн при запланованому обсязі в 30–32 млн тонн. І це незважаючи на раду торговим будинкам утримуватись від закупівель, щоб дати можливість державній Продовольчій корпорації Індії закупити необхідні обсяги.

За оцінками дилерів, державні закупівлі навряд чи перевищать 27 млн. тонн. Імпорт від 3 до 5 млн тонн позбавить уряд необхідності продавати великі партії із запасів і запобігатиме стрибку цін після жовтневого піку попиту в сезон фестивалів.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!