“Імпортувати в Україну свинину – все одно що імпортувати вишиванку”, – Сергій Касьянов

сало

За поточний рік імпорт свинини в Україну впав майже в 4 рази, а вітчизняне виробництво не встигає задовольняти попит, що виник.

Одним із засобів насичення ринку є дорощування товарних поросят, довкола яких сьогодні виник справжній ажіотаж. Про тренди в українському свинарстві в інтерв`ю Економічній правді розповів Сергій Касьянов, голова ради директорів компанії KSG Agro.

За словами Сергія Касьянова, свинина та сало – це культовий український продукт, можна сказати – частина національної ідентичності. ” Імпортувати в Україну свинину – все одно що імпортувати вишиванки”, – вважає аграрій.

 

Країна має унікальні можливості для свинарства і за поточної кон`юнктури може стати європейським лідером у виробництві свинини. Касьянов у такий спосіб прокоментував ринкові та виробничі тренди: “По-перше, на зовнішніх, у тому числі й європейських, ринках продукція свинарства суттєво подорожчала. Через високу концентрацію свинокомплексів виникають проблеми з екологією, епідемією африканської чуми тощо. На тлі подорожчання кормів та дефіциту робочої сили це призводить до того, що деяким доводиться закриватися.

Другий тренд – на внутрішньому українському ринку ціни на продукцію рослинництва, у тому числі і на кормову базу, пішли вниз через пов`язані з війною обмеження наших експортних можливостей. Усе це створило нові умови розвитку вітчизняного тваринництва”.

З огляду на це компанія KSG Agro розпочала масштабну партнерську програму, щоб задовольнити ажіотажний попит на товарних поросят. Програма реалізується разом із десятками середніх та великих українських свиноферм. Серед них – агрогосподарства вже 15 областей України, але географія співробітництва постійно розширюється. Мінімальний термін договору – 1,5 року. KSG Agro надає партнерам повний консалтинговий супровід на всіх етапах виробничого циклу: дорощування, годівлі, утримання тощо. Таким чином компанія допомагає агровиробникам отримати продукт з більшою доданою вартістю. “Закуповуючи поросят для дорощування, – каже Касьянов, – українські аграрії не просто перетворюють зерно на свинину, вони роблять більш диверсифікованим і стабільним свій бізнес, що стратегічно дуже важливо в умовах війни та загальної невизначеності. Сьогодні рентабельність свинарства може бути досить високою порівняно  із рослинництвом. Це в умовах обмеженої зовнішньої торгівлі штовхає ринок товарних поросят вгору”. Але соціальний ефект насправді виходить далеко за межі бізнес-результату: агропідприємство збільшує кількість робочих місць, розширює виробничі можливості, сплачує більше податків, насичує ринок якісною вітчизняною продукцією, компенсуючи виробництва, що закрилися на прифронтових та окупованих територіях. “Все це разом формує систему продовольчої безпеки країни і робить наше суспільство більш стійким до зовнішніх загроз”, – підсумував голова ради директорів KSG Agro.

Для довідки

Сергій Павлович Касьянов  Голова Ради Директорів холдингу KSG Agro.

Закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури.

Кандидат технічних наук. Має державні нагороди – ордени “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів. Відомий бізнесмен та громадський діяч. Депутат Верховної Ради України ІV-го скликання (2002-2006 роки). Був Головою спільної парламентсько-урядової комісії з питання інтеграції України у Світову організацію торгівлі, Головою підкомітету з координації співпраці ЄС, СОТ, ОЧЕС, Комітету з питання Європейської інтеграції. На початку 90-х заснував корпорацію “Ольвія”, яка займалась виробництвом і дистрибуцією побутової хімії (придбано Procter & Gamble). Інвестував у будівництво, девелопмент та ритейл. З 2000-х років одним із провідних напрямів його бізнесу став аграрний сектор. KSG Agro неодноразово займала провідні позиції у бізнес-рейтингах: ТОП-20 найефективніших агрокомпаній України (“Форбс-Україна”, 2015), ТОП-20 найуспішніших аграріїв (“Фокус, 2015), ТОП-10 рейтингу репутаційної стабільності (“Бізнес”, 2012) та ін. Відомий також своєю участю у соціальних проєктах. Понад 20 років як голова ради Благодійної організації Фонд соціального розвитку “Майбутнє” реалізує масштабні соціальні програми. 

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!