Імпорт сої до Китаю у першому кварталі сповільнився до чотирирічного мінімуму через скорочення поголів’я свиней

Джерело:  Oilworld
соя

Колись високий попит на соєві боби в Китаї сповільниться приблизно на одну п’яту в першому кварталі в порівнянні з роком раніше після того, як рекордний забій скоротив поголів’я свиней, чинячи тиск на ціни напередодні очікуваного перенасичення американських бобів, повідомляють аналітики та трейдери.

Скорочення закупівель провідним світовим імпортером призведе до подальшого тиску на еталонний контракт на сою торгової біржі Чикаго (CBOT), який торгується на більш ніж дворічному мінімумі після падіння на 15% минулого року.

“Існує велика невідповідність між доступними кормами та свинями, які можуть їх їсти”, – сказав Дарін Фрідріхс, співзасновник шанхайської компанії Sitonia Consulting, повідомляє Рейтер.

Спад у секторі свинарства наприкінці минулого року викликав ажіотаж серед фермерів, які борються із падінням цін на свою худобу, високими витратами та спалахом африканської чуми свиней.

Очікується, що Китай імпортує в середньому близько 18,5 мільйона тонн соєвих бобів у першому кварталі порівняно з 23,1 мільйона тонн рік тому, за оцінками чотирьох дослідницьких та торгових фірм. Очікується, що принаймні половину зерен буде вирощено у США.

Ця цифра буде найменшим імпортом у першому кварталі з 2020 року.

“Цього року ми бачимо повернення великої кількості поставок з Південної Америки, але щодо попиту, ми не очікуємо значного збільшення, враховуючи несприятливу рентабельність свиней і птиці”, – сказав трейдер міжнародної фірми, що базується в Шанхаї, повідомляє oilworld.ru з посиланням на Рейтер. .

Трейдер побажав залишитися анонімним відповідно до політики фірми.

Китай купує понад 60% соєвих бобів, що продаються на світовому ринку, імпортуючи їх в основному у провідних виробників Бразилії та США для переробки на соєвий шрот на корми для тварин та кулінарної олії.

Запаси сої в країні зросли після того, як торішній імпорт у 99,41 млн. тонн досяг трирічного максимуму і зріс на 11% порівняно з 2022 роком, що обумовлено дешевими бразильськими бобами та попитом на корми після того, як свиноферми збільшили поголів’я.

Найбільший свинар Китаю Muyuan Foods Co 02714.SZ продав у грудні 6,6 млн голів, що на 25% більше, ніж минулого місяця, і на 10%, ніж минулого року.

Друга фірма Wen’s Foodstuff Group Co, 300498.SZ, продала у грудні 2,97 мільйона свиней, що на 15% більше, ніж минулого місяця, і на 58% у річному обчисленні.

Але тепер, коли найбільше у світі тваринницьке підприємство має менше свиней, яких потрібно годувати, ф’ючерси на соєве борошно в Даляні впали цього місяця на 8% до найнижчого рівня з серпня 2023 року.

“Переробні підприємства зазнають збитків через зниження цін на соєвий шрот”, – сказала Роза Ванг, аналітик шанхайської агроконсалтингової компанії JCI. “Малоймовірно, що вони збільшать темпи покупок”.

Подальший тиск на попит чинить прагнення Пекіна до виробників кормів, спрямоване на забезпечення продовольчої безпеки, знизити вміст сої в кормах та використовувати замість них такі замінники, як арахіс та насіння соняшнику.

РЯСНІ ЗЕРНОВІ

Млявий попит обумовлений вищими прогнозами врожаю – близько 52 мільйонів тонн у сезоні 2023/24 року для третього за величиною виробника Аргентини після того, як посуха завдала шкоди її попередньому врожаю, але це компенсує втрати від посухи, які очікують у врожаї провідного виробника Бразилії.

Американські фермери також, ймовірно, сіятимуть більше соєвих бобів замість кукурудзи цього року в очікуванні зростання попиту на соєве біопаливо, повідомило агентство Reuters минулого місяця.

У східній провінції Шаньдун постачальник кормового борошна Цінь Шенсян повідомив, що замовлення соєвого шроту скоротилися, оскільки заводи і ферми скоротили витрати.

“Перспективи ринку великої рогатої худоби, овець та свиней у першій половині 2024 року не оптимістичні”, – сказав Цінь. “Нам доведеться почекати до другої половини наступного року, щоб побачити, чи покращиться ситуація”.

Проте за весь рік імпорт сої до Китаю може зрости на 1-2%, оскільки запаси свиноматок залишаються високими, кажуть аналітики та трейдери.

“Запаси свиноматок все ще перевищують раціональний рівень”, – сказав Ван з JCI. «Ми прогнозуємо велику пропозицію свиней цього року, але це залежатиме від того, чи свиноферми ліквідують своїх свиноматок і як швидко».

За даними міністерства сільського господарства, поголів’я свиноматок у Китаї наприкінці листопада скоротилося на 5,2% порівняно з роком раніше до 41,6 мільйона.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!