Імпорт пшениці до Туреччини впаде до 6-річного мінімуму

Джерело:  Зерно Он-Лайн
Туреччина

Згідно з липневим прогнозом Мінсільгоспу США (USDA), імпорт пшениці до Туреччини в сезоні 2024-2025 років становитиме 8 млн тонн (-18.7% рік до року).

Обсяг постачання може стати найнижчим за останні шість років.

USDA зазначає, що врожай пшениці в Туреччині минулого сезону досяг рекорду сезону 2017/18 — 21 млн тонн. Складські запаси перевищують 5 млн. тонн. Це найбільший рівень за останні 30 років.

Виробництво цього сезону оцінюється 19 млн тонн. Показник знизиться рік до року, але все одно залишиться вищим за середній п’ятирічний.

З 21 червня до 15 жовтня 2024 року імпорт пшениці до Туреччини буде закрито. Про це повідомило Міністерство сільського та лісового господарства країни. Ця країна була найбільшим покупцем російської пшениці за останні три сезони.

Причини обмежень — надмірні складські запаси та гарний урожай.

Туреччина залишилася основним імпортером російського зерна за підсумками сезону 2023/24, хоча постачання скоротилося майже на третину.

Туреччина – найбільший експортер пшеничного борошна у світі. Основні покупці — Ірак, Венесуела та багато африканських країн.

До недавньої зміни політики все експортоване борошно вироблялося з імпортної пшениці.

Борошно, виготовлене з вітчизняної пшениці, мало споживатися всередині країни.

Тепер млинки можуть переробляти турецьку пшеницю для реекспорту вперше з 2018 року.

Очікується, що експорт турецького борошна буде дуже конкурентоспроможним на зовнішніх ринках, оскільки внутрішні ціни на пшеницю деяких класів були нижчими від чорноморських цін до введення заборони.

На думку аналітиків USDA, найбільший ефект від заборони імпорту пшениці до Туреччини відчують основні постачальники — росія та Україна.

Директор аналітичного центру «Совєкон» Андрій Сізов раніше нагадував, що Туреччина періодично запроваджує подібні заборони. Імпорт буде поновлено, т.к. країна потребує сировини для виробництва борошна, вважає експерт.

Згідно з прогнозами, експорт російської пшениці цього сезону скоротиться. Постачання в липні вже оцінюються на 68% нижче за рік до року.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!