Імовірність формування Ла-Нінья у вересні-листопаді оцінюється в 66%

Джерело:  УкрЦукор
дощ

Центр кліматичних прогнозів (CPC) Національної метеослужби США оцінює ймовірність формування погодного явища Ла-Нінья у 66%. Це погодне явище, яке може викликати повені та посуху, що негативно позначиться на сільському господарстві низки країн світу.

Нейтральна фаза між Ла-Нінья та Ель-Ніньйо, як очікується, триватиме кілька місяців. Імовірність формування Ла-Нінья у листопаді-січні CPC оцінює у 74%, пише Reuters.

Ла-Нінья — погодне явище, під час якого температура води в центральних та східних екваторіальних районах Тихого океану опускається нижче за середні значення. Це викликає повені та посухи у багатьох регіонах світу, що негативно впливає на сільське господарство. Крім того, у Карибському басейні Ла-Нінья посилює активність ураганів.

Цикли Ель-Ніньйо, Ла-Нінья та нейтральної фази зазвичай тривають від 2 до 7 років. При Ель-Ніньйо стають теплішими води східної та центральної частин Тихого океану, тоді як Ла-Нінья характеризується нижчими температурами в екваторіальній частині Тихого океану. На думку експертів, країнам Латинської Америки та Карибського басейну слід готуватися до приходу Ла-Нінья.

Індія отримає мусонні опади, які перевищать середні показники при формуванні Ла-Нінья у серпні та вересні. Це може збільшити виробництво сільськогосподарської продукції в країні.

«Повернення Ла-Нінья може дати деякий перепочинок тим виробникам сировинних товарів, які найбільше постраждали від Ель-Ніньйо, — коментує керівник відділу кліматичної економіки Capital Economics. — Зміни погоди, які зазвичай пов’язані з Ла-Нінья в Південній Америці, можуть негативно вплинути на виробництво ключової сільгосппродукції, такої як соя, кукурудза, кава і цукор, для яких цей регіон є ключовим джерелом поставок».

«За сильної Ла-Нінья ми очікуємо посилення ризиків перебоїв постачання нафти, природного газу, вугілля та залізняку», — зазначили аналітики ANZ.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!