І у новому сезоні очікується дуже низький врожай оливкової олії в ЄС

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

Офіційні особи Європейського союзу підрахували, що дев’ять країн-виробників із 27 членів блоку виготовлять 1,5 мільйона тонн оливкової олії у 2023/24 сільськогосподарському році.

Внаслідок чергового врожаю нижче середнього та поточного дефіциту на ринку ціни на оливкову олію, ймовірно, залишаться високими. Відповідно до звіту Європейської комісії про короткострокові перспективи сільського господарства, ці умови суттєво вплинуть на споживання оливкової олії у Європі.

Якщо оцінка ЄС виправдається, виробництво у 2023/24 сільськогосподарському році буде на 9 відсотків вищим за історичний мінімум попереднього сезону, коли було вироблено 1,384 мільйона тонн. У період з 2017/18 до 2021/22 року в ЄС вироблялося в середньому 2,13 мільйона тонн оливкової олії на рік.

Офіційні особи у Брюсселі зазначили, що три з чотирьох найбільших країн-виробників оливкової олії в блоці зіштовхнулися зі складними врожаями, за винятком Італії.

Італійські гаї виграли від сильних весняних опадів, які негативно позначилися на цвітінні у кількох регіонах, але допомогли підтримати виробництво оливок на півдні країни. Тим часом виробники в Іспанії, Португалії та Греції зіткнулися із спекотною та сухою весною.

Літо в Іспанії та Португалії видалося ненабагато кращим, оскільки наслідки невеликої кількості опадів були пом’якшені аномальною спекою та умовами, що сприяють зараженню оливковою плодовою мухою та шкідниками.

Євросоюз очікує, що врожайність оливкової олії в Греції впаде на 20 відсотків у 2023/24 сільськогосподарському році, оскільки країна вступає в “мертвий рік” у циклі плодоношення оливкових дерев, що чергується.

Крім скорочення виробництва, Євросоюз також стикається з нестачею запасів оливкової олії. За даними Брюсселя, новий урожайний рік розпочався лише з 307 000 тонн. Для порівняння, Євросоюз розпочав попередній рік із 670 000 тонн оливкової олії.

Очікується, що постачання до ЄС частково підтримуватиметься за рахунок імпорту 160 000 тонн оливкової олії, обсяг якої сильно залежить від Тунісу, де, як очікується, виробництво оливкової олії відновиться.

Попри це Євросоюз прогнозує, що ринок оливкової олії залишиться напруженим, що призведе до зростання цін ще до весни наступного року.

Згідно зі звітом, ціни на оливкову олію першого віджиму в іспанському Хаені, найбільшому у світі регіоні з виробництва оливкової олії, наприкінці серпня досягли 820 євро за 100 кілограмів, що є найвищим показником за всю історію спостережень і майже втричі перевищує середній показник останні п’ять років.

Ціни на оливкову олію першого віджиму та оливкову олію лампанті слідують аналогічній тенденції.

Очікується, що зростання цін на оливкову олію у поєднанні зі зниженням виробництва негативно позначиться на експорті оливкової олії з ЄС у найближчі місяці.

Відповідно до звіту, експорт скоротився на 40 відсотків у період із квітня по червень 2023 року порівняно з попереднім роком, тоді як постачання за кордон у період з жовтня 2022 по червень 2023 року скоротилися на 23 відсотки.

За даними Брюсселя, рекордно високі ціни на оливкову олію також впливають на споживання в країнах ЄС, які не є виробниками, яке, як очікується, знизиться до 280 000 тонн у поточному врожайному році з 290 000 тонн попереднього.

Очікується, що у чотирьох основних країнах-виробниках споживання скоротиться з 1,02 млн тонн у 2022/23 році до 950 000 тонн у 2023/24 році. Загалом очікується, що споживання оливкової олії в ЄС скоротиться на шість відсотків.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!