Хмельниччина п’ятий рік поспіль збирає найвищі врожаї зернових, зернобобових та технічних культур в Україні

жнива

На Хмельниччині п’ятий рік поспіль збирають найвищі врожаї зернових, зернобобових та технічних культур в Україні. Валовий збір ранніх зернових становив 2 млн тонн, з урахуванням пізніх – розраховують на врожай у понад 4 млн тонн, повідомляє “Суспільне. Хмельницький”.

До пізніх відноситься соя, якої маємо 210 тис. га, соняшник – 170 тис. га. Маємо кукурудзи 190 тис. га. Що стосується сої, вона зібрана на площі 25 тис. га. При урожайності 33 приблизно ц/га. Соняшник зібраний відсотків 10 від заявленого, також врожайність 32 ц/га. В принципі, урожайність така сама, як була минулого року даних культур, – розповів начальник управління агропромислового розвитку та земельних відносин Олег Омелянюк.

За його словами, зараз завершується збір гречки.

З 12 тис. га гречки зібрано 10 тис., при урожайності 25 ц/га. На сьогодні маємо разом з ранніми зерновими й гречкою, це ще без кукурудзи, намолочених 2 млн тонн валу. Маємо вийти, як і минулі роки, десь на 4 млн тонн. Сьогодні середня врожайність по області зернових культур 63,4% – це найвища в державі,– зазначив Омелянюк.

Нагадаємо, 28 млн 769 тис. тонн зерна намолотили українські аграрії станом на кінець літа.

Цьогоріч якість пшениці за кількома важливими показниками гірша, ніж минулого року. Експортної пшениці вищих класів менше, до того ж саме вона важлива переробникам всередині країни.

Минулого тижня в Україні зібрано 27,3 млн тонн зернових. Полтавщина, Вінниччина та Одещина завершили збір врожаю ранніх зернових.

Україна цьогоріч очікує до 76,7 млн тонн урожаю, що на 5% більше показника 2022 року. Поліпшення прогнозу пов’язане зі сприятливими погодними умовами.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!