Грузія закупила соняшникову олію у Казахстані

Джерело:  24.kz
подсолнечное масло

Грузія вдруге за всю історію закупила соняшникову олію у Казахстані. Через напружену геополітичну ситуацію Грузія не змогла цього року імпортувати цей продукт у своїх колишніх постачальників і звернулася до виробників РК, які значно наростили виробництво соняшникової олії.

У травні цього року під час візиту міжурядової делегації з Казахстану до Тбілісі сторони домовилися про постачання вітчизняних продовольчих товарів до Грузії.

Грузія з’явилася у списку країн-імпортерів олії з Казахстану. Це сталося вперше за 8 років та двічі за всю історію. Раніше Грузія купувала цей товар в Україні та Росії. А цього року з Казахстану грузини завезли вже понад 300 тонн олії на суму понад півмільйона доларів.

Гогіта Тодрадзе, вик. директор Національної статистичної служби Грузії:

– За даними статистики, за 9 місяців 2022 року з Казахстану до Грузії обсяг імпорту зріс на 75% порівняно з тим самим періодом минулого року та перевищив 24 млн доларів.

Збільшення імпорту з Казахстану до Грузії відбулося ще з деяких видів товарів, наприклад, добрив, пшениці, спецій. Однак грузинський ринок не такий великий, а отже, не такий привабливий для казахських виробників.

Георгій Джахуташвілі, почесний консул Республіки Казахстан у Грузії:

– Ми глибоко вивчаємо всі перспективні напрямки для казахстанської експортної продукції. Обов’язково казахстанські компанії мають побачити Грузію як локацію для подальшого експорту своєї продукції на західні та східні ринки. Грузія – це як логістична можливість для Казахстану, ніж як ринок.

Таким чином, товари, що традиційно закуповуються в Казахстані, користуються попитом на грузинському ринку, імпорт зростає. Проте грузинські фахівці пропонують, окрім цього, зміцнювати та розширювати логістичні зв’язки для виходу казахстанської продукції на ширші ринки через Грузію, яка має договір про вільну торгівлю з Європою.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!