Груша замість яблука: у Польщі площі під грушею зросли на 11%

Джерело:  EastFruit
груши

Незважаючи на те, що в Польщі спостерігається зростання інтересу до вирощування груші, якщо подивитися на дані за останнє десятиліття, площі та виробництво значно знизилися, передає EastFruit з посиланням на FreshPlaza. За словами Емілії Левандовської (Emilia Lewandowska), менеджера провідного польського експортера фруктів Fruit-Group, все більше виробників яблука диверсифікуються і обирають грушу як альтернативну культуру: «За наявними у нас даними, польські груші нині вирощуються на 7500 га. За останні три роки ця площа зросла на 11%. Якщо ми заглибимося в минуле, то побачимо, що близько десяти років тому площі під грушею були набагато більшими, приблизно на 40% більше, ніж зараз. Груші досить складні у вирощуванні, і садівників не надто заохочували продовжувати їх виробництво. Нині ситуація змінилася. Виробництво яблук перебуває у жалюгідному стані, тому виробники розпочали диверсифікацію та вибирають для цього груші. У нашій групі виробників ми помітили 30% зростання площ, призначених для вирощування груш, за останні два роки».

Попит і на яблуко, і на грушу досить добрий, особливо на місцевому ринку, стверджує Левандовська. З початку сезону 2023/2024 спостерігається високий попит як на груші, так і яблука. Що стосується продукції Fruit-Group, то 95% груш йде на внутрішній ринок. «З вересня ми мали багато роботи в сегменті груші. Що стосується нашої продукції, то ми помітили, що якість з кожним роком стає кращою. В основному компанія вирощує груші Conference, менше – сорти Lucas, Paten та Clapp’s Favourite», — пояснює фахівець.

Читайте також: Хороша новина для садівників – прогноз урожаю яблука та груші WAPA знову знижено

Не кожен може просто перейти на вирощування груш, наголошує Левандовська. Проблеми, пов’язані з вирощуванням цього фрукта, радикально відрізняються від проблем із виробництвом яблук.

«Грушам потрібний хороший ґрунт, і розташування саду важливе. Саме тому змінити виробництво у бік збільшення груші не так просто. Щодо хвороб, то найбільшою проблемою є бактерії Pseudomonas Syringae. Для їх розвитку сприятливі низькі температури та висока вологість. Все це ускладнює вирощування груш для тих, хто з цим не знайомий. Що стосується нас, ми сподіваємося, що наші продажі груш зростуть порівняно з минулим сезоном. Збільшення на 7% задовольнило б нас як компанію», — робить висновок вона.

Раніше EastFruit розповідав, що велика українська садівницька компанія «Сади Дніпра» (ТМ UАpple) збільшує площі під грушею та планує налагодити експорт груші.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!