Голова ООН Гутерріш їде до Вашингтону рятувати зернову угоду

Джерело:  Цензор.НЕТ
Гуттереш

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вирушить до Вашингтона на зустріч із держсекретарем США Ентоні Блінкеном у рамках продовження зусиль із порятунку чорноморської “зернової угоди”. Про це повідомляє  New York Times.

Раніше міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що угода “в глухому куті”, а термін її дії скоро спливає.

Тепер Гутерріш збирається після зустрічі з Лавровим зустрітися з держсекретарем США Ентоні Блінкеном та членами Конгресу.

Очікується, що сторони обговорять війну Росії проти України та зернову угоду, яка все частіше опиняється під загрозою через скарги Росії на те, що аспекти угоди, які сприятимуть експорту російського зерна та добрив, не виконуються.

“Зараз – дуже делікатний час для оновлення Чорноморської ініціативи”, – сказав речник Гутерріша Стефан Дюжаррік.

На пресконференції в ООН пан Лавров повторив скарги на те, що Росія має проблеми з продажем власного зерна та добрив через санкції на її фінансові операції.

Організація Об’єднаних Націй підкреслила важливість угоди, яка дозволила понад 29 мільйонам тонн зерна з України потрапити на світові ринки, в тому числі в рамках гуманітарної допомоги. Організація Об’єднаних Націй і Туреччина допомогли досягти угоди в липні минулого року, щоб дозволити Україні експортувати зерно через Чорне море.

Організація Об’єднаних Націй заявила, що працює над просуванням паралельної частини угоди, пов’язаної з відновленням експорту російського аміаку – інгредієнта добрив – через трубопровід через Україну до чорноморського порту Одеса.

“Але залишається кілька перешкод, які ми намагаємося подолати”, – сказав Дюжаррік.

У понеділок Організація Об’єднаних Націй заявила, що Гутерріш передав Лаврову листа на ім’я президента Росії Володимира Путіна, в якому виклав нову пропозицію щодо продовження угоди.

“Поки що ми не бачимо бажання західних країн виконати те, що необхідно для успішної реалізації ініціативи генсека. Ми переглянемо його ідеї “, – сказав Лавров. 

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!