Голова МЗС Туреччини Фідан обговорив “зернову угоду” з Лавровим та Гутеррішем

Джерело:  Цензор.НЕТ
фрахт

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан провів розмови із російським колегою Сєргієм Лавровим і генсеком ООН Антоніу Гутеррішем щодо виходу Росії із “зернової угоди”. Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

Метою переговорів було досягнення домевленості, завдяки якій українське зерно й надалі змогло б надходити на міжнародні ринки через турецькі протоки.

Російська сторона повідомила, що Лавров у розмові з Фіданом повторив російські аргументи про те, чому Москва вирішила виходити з угоди, та що міністри обговорювали інші варіанти постачання зерна для найбідніших країн, “які б не залежали від підривних дій Києва та його західних покровителів”.

Комюніке турецької сторони ще не опубліковане.

Окрім “зернової угоди”, обговорювали також двосторонні питання.

Нагадаємо, 17 липня речник російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що “зернову угоду” фактично зупинено. Того ж дня у МЗС РФ заявили, що Чорноморська ініціатива припиняє функціонування з 18 липня. Росія відкликає гарантії безпеки судноплавства.

За словами Пєскова, РФ “негайно повернеться до “зернової угоди” як тільки домовленості, що її стосуються, буде виконано”.

Повідомлялося також, що зранку 16 липня з порту Одеси вийшло останнє судно з українським збіжжям в рамках зернової угоди.

Зі свого боку Китай сподівається, що Чорноморська зернова ініціатива щодо перевезення зерна з України Чорним морем і надалі виконуватиметься у повному обсязі. 

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!