Глобальний ринок мінеральних добрив у 2024 році

Джерело:  AgroXXI
удобрения

Експерти розповіли, які карти джокера можуть зіграти на глобальному ринку мінеральних добрив наступного року.

У статті Расса Куїнна, штатного кореспондента американського мережевого агровидання DTN, в ній експерти озвучують думки щодо динаміки глобального ринку мінеральних добрив: «За даними Міжнародної асоціації виробників добрив (IFA), споживання добрив у всьому світі, як очікується, відновиться на 4%. підсумками 2023 року до 192,5 мільйона метричних тонн (млн тонн). Для порівняння, 2020 року використано рекордний рівень — 200,2 млн тонн добрив.

За даними IFA, світове виробництво аміаку скоротилося приблизно на 1% до 182,2 млн. тонн у 2022 році. Зниження доступності добрив стало основною причиною падіння споживання добрив у період з 2020 до 2022 року. При цьому, за оцінками Rabobank, 2023 був набагато спокійнішим, ніж 2022: світове використання добрив зросло на 3% в 2023 після зниження на 7% в 2022 році.

За даними Rabobank, прогноз на 2024 рік передбачає зростання приблизно на 5%. Очікується, що через зниження цін на добрива фермери світу збільшать закупівлю у 2024 році.

Rabobank оцінює світове споживання азотних добрив у 2024 році у 108 млн тонн. Виробництво азотних добрив прогнозується на рівні 109 млн. тонн. Очікується, що світове споживання зростатиме до 2030 року, але із скромними середньорічними темпами зростання (CAGR) у 1,42% у період із 2021 по 2030 рік.

Перспективи азотних добрив у 2024 році аналітики оцінюють як позитивні. 2023 року на ринок повернулося більше пропозицій, попит зростає, а ціни відносно стабільні.

Однак є і “карти джокера”. До них відносяться війна на Близькому Сході, ціни на природний газ, ціни на врожай та рішення фермерів про посадку у новому році.

Є деякі нюанси щодо попиту на азот у 2023 та 2024 роках. За прогнозами Rabobank, після падіння на 5,9% у 2022 році застосування азоту зросте на 2% у 2023 році. Однак, це нижче рівня використання фосфорних та калійних добрив, споживання яких збільшилося на 3,9% та 5,0% відповідно.

У Rabobank заявили, що обсяги застосування азоту у 2024 році, за прогнозами, зростуть на 4%.

Семюел Тейлор, аналітик із сільськогосподарських ресурсів Rabobank, повідомив DTN, що хороша новина полягає в тому, що азотні добрива зараз доступніші. У 2023 році ціни знизилися, і зараз ціни коливаються довкола середніх історичних значень на аміак, КАС та карбамід. Це особливо актуально при порівнянні сьогоднішніх цін із цінами за той же період у 2020 та 2021 роках. Ці нижчі ціни також є гарною новиною для попиту на азотні добрива.

Однією з ситуацій, яка може змінити відносний спокій у прогнозах щодо азоту в 2024 році, є війна між Ізраїлем і Хамасом, що триває, і наслідки, які зростаючий конфлікт у регіоні вплине на світові ринки добрив.

За словами Джоша Лінвілла, директора зі добрив StoneX, приблизно 51% світового експорту карбаміду припадає на Близький Схід. Крім того, Ізраїль є четвертим у світі виробником калійних добрив. “Все, що може змінити ситуацію, – це одна помилкова ракета, тому в цій ситуації є певний ризик”, – сказав Лінвілл.

Якщо придивитися до різних форм азоту, то, мабуть, подорожчати може лише аміак, сказав DTN Кріс Лоусон, керівник відділу добрив CRU Group, що у Нью-Йорку. Карбамід і КАС, зважаючи на все, матимуть хороші запаси в 2024 році, однак, за його словами, можуть виникнути деякі проблеми з поставками аміаку.

Нещодавно в регіоні узбережжя Мексиканської затоки США було відкрито новий завод з виробництва добрив аміаку, але ця продукція більшою мірою призначена для світового ринку, ніж для ринку Північної Америки, пояснив він.

Природний газ є одним із основних інгредієнтів аміачних добрив. Той факт, що європейський ринок, як і раніше, чутливий до цін на природний газ, може негативно вплинути на світові ціни на аміак. Лоусон пояснив, що торік у Європі була м’яка зима, а це означало, що ціни на газ були стабільними.

“Зараз ціни на природний газ у Європі низькі, і це не викликає особливого занепокоєння, але якщо цієї зими в Європі будуть холоди, це може стати проблемою з цінами на добрива там”, – сказав Лоусон.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!