Глобальні пропозиції пшениці відновляться після багаторічного падіння 

ціни

Згідно з моделями прогнозування Gro China Wheat, заснованими на машинному навчанні, поставки пшениці, найбільш поширеного зерна у світі, відновляться у 2024 році після чотирьох років падіння.

Роки слабкого виробництва призвели до скорочення світових запасів пшениці (за винятком Китаю) до найнижчого рівня за 15 років. Тепер очікується, що сприятливий початок для посівів озимої пшениці в США та Росії, а також покращені перспективи для посівів в Аргентині та Австралії, підвищать кінцеві світові запаси.

У США багатообіцяючі умови на початку сезону — і прогнози погоди, які наразі виглядають сприятливими на наступні кілька місяців — свідчать про те, що врожайність твердої червоної озимої пшениці (HRW) у США може відновитися після кількох років посухи. Однак очікується, що посівні площі будуть рівними або трохи нижчими.

За останні вісім років у Росії було чотири рекордні врожаї пшениці, а врожай 2023 року був близький до рекордного. Поки що наступний урожай озимої пшениці 2024/25 також має сприятливі умови.

Перспективи врожаю озимої пшениці в Китаї, який буде зібрано в травні-червні, наразі виглядають кращими, ніж минулого року, згідно з моделлю прогнозу врожайності Gro China Wheat.

Урожай пшениці в Аргентині, який буде посіяний у травні-липні, також має виграти цього року, оскільки умови покращилися порівняно з минулим роком. Індекс посухи Gro значно перевищує максимуми 2023 року, а вологість ґрунту відновилася. Минулорічний пізній початок Ель-Ніньо прийшов занадто пізно, щоб врятувати врожай пшениці в країні на 2023 рік.

В Австралії Ель-Ніньйо, як правило, має протилежний, негативний вплив на пшеницю, і виробництво в 2023 році впало на 37% порівняно з роком раніше через суху погоду. Перехід від Ель-Ніньо до ENSO-нейтральних умов — який, за прогнозами Центру прогнозування клімату США, ймовірно, відбудеться в квітні-червні 2024 року — може допомогти врожаю австралійської пшениці, який збиратимуть, починаючи з жовтня.

Виняток із оптимістичних прогнозів щодо глобальної пшениці: урожай пшениці в Індії, який розпочнеться в березні, знизиться через слабкі мусони 2023 року, посилюючи тиск на уряд щодо продовження поточної заборони на експорт пшениці з країни.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!