Геомагнітна буря втрутилася у роботу посівної техніки у США

Джерело:  AgroXXI
геомагнітна буря

Екстремальна сонячна активність, що спостерігалася минулими вихідними, порушила роботу найважливіших систем GPS, які керують сучасними тракторами.

Про це розповіла Шаєнн Макдональд у статті, опублікованій на порталі Еngadget: «Відомо, що космічна погода викликає збої в роботі GPS та систем зв’язку, і американські фермери відчували головний біль не тільки від погоди, протягом останніх кількох днів: вони зіткнулися зі збоями в роботі систем GPS-навігації, що керують деякими сучасними тракторами John Deere та інших марок.

Ця технологія дозволила фермерам сіяти більш точно та ефективно, але у зв’язку з геомагнітними бурями представники компанії порадили тимчасово припинити використання цієї технології через можливі неточності, які можуть погіршити якість робіт. Наприклад, трактори John Deere підключаються до так званих кінематичних систем реального часу (RTK), які забезпечують точність посіву рівня сантиметра. Якщо фермери почнуть сіяти без встановленої звичайної точності, надалі «розумна сільгосптехніка» плутатиметься під час догляду за посівами та збиранням урожаю.

Збої в роботі GPS через геомагнітну бурю виникли дуже не вчасно – у США зараз пік сезону посадки кукурудзи, але багатьом фермам довелося призупинити посівні роботи, оскільки трактори відключилися через сонячну бурю.

Геомагнітна буря, яка обрушилася на Землю минулого тижня, є найсильнішою за останні 20 років і досягла екстремального рівня в п’ятницю та суботу вранці, потім була черга сплесків у неділю ввечері. Це явище викликається інтенсивними корональними викидами маси від Сонця, що рухаються до Землі. Чудово, якщо хочеш побачити північне сяйво, але якщо ваші кошти на існування залежать від технологій, яким заважає геомагнітна буря, вже не так весело».

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!