Ф’ючерси на соєві боби ростуть на тлі чуток про страйк та повінь

Джерело:  Oilword
доллар

Соєві боби з постачанням у липні зросли на 2,5% до $11,99 1/2 за бушель на торговій біржі Чикаго в четвер, очоливши хвилю покриття коротких позицій, що спостерігається в сільськогосподарському комплексі завдяки чуткам про нові страйки в Аргентині та дані про зливи. у другому за величиною штаті Бразилії з вирощування соєвих бобів і шостому за величиною кукурудзи.

Історично склалося так, що фермери, які вирощують сою в Ріу-Гранді-ду-Сул, у цей час могли б зібрати 83% площ, але сильні зливи перервали роботу, за даними державного агентства з рослинництва Emater.

Тим не менш, до четверга збирання врожаю сої в штаті досягло 76% посівної площі, що на 10 процентних пунктів більше, ніж минулого тижня, йдеться в щотижневому звіті Emater.

Коли сильна повінь обрушилася на південь Бразилії, ціни на врожай соєвих бобів у Чикаго підскочили до найвищого рівня за понад три тижні.

“Проливні дощі в Ріу-Гранді-ду-Сул вже призвели до численних руйнувань і втрат”, – сказав Марко душ Сантуш, метеоролог Rural Clima. Сантос послався на втрати в районах вирощування сої, кукурудзи та рису.

Сильні дощі, які, ймовірно, продовжаться протягом вихідних із перепочинком між неділею та понеділком, призвели до повеней у сільських та міських районах, блокуючи дороги та руйнуючи інфраструктуру.

За словами Сантоса, новий холодний фронт має принести більше опадів у Ріу-Гранді-ду-Сул, починаючи з 9 травня. Він зазначив, що при формуванні цієї системи очікується менша кількість опадів, але додав, що будь-який дощ на надзвичайно вологому ґрунті є хаосом.

За словами брокера, на півдні Ріу-Гранді-ду-Сул ще доведеться зібрати близько 40% урожаю сої. На півночі зібрано від 80% до 90% урожаю, додав він.

Сантос сказав, що дощ продовжиться на більшій частині північної частини Ріу-Гранді-ду-Сул, а також на півдні сусідньої Санта-Катаріни.

“Ці дуже рясні дощі без сонячних перерв для збирання врожаю (зерна) завжди в кінцевому підсумку призводять до втрати якості”, – сказав Адріано Гомес, аналітик з зерна в консалтинговій компанії AgRural.

Очікується, що цього сезону в Ріу-Гранді-ду-Сул буде вироблено на 68% більше соєвих бобів, ніж минулого, згідно з оцінками національного агентства з рослинництва Conab для виробника №2 у Бразилії після штату Мату-Гросу. Компанія Emater прогнозує рекордний урожай 22,25 мільйона тонн, що на 71,5% більше, ніж рік тому.

За даними місцевої влади, внаслідок дощів загинули щонайменше 13 людей, а 21 зник безвісти.

У середу, національне свято в Бразилії, уряд штату попередив, що ситуація є критичною і може ще більше погіршитися.

За даними Emater, станом на четвер у Ріу-Гранді-ду-Сул було прибрано близько 83% площ кукурудзи, що на 1% більше, ніж за той же період минулого тижня.

— Кукурудза з постачанням у липні зросла на 2,1% до $4,60 за бушель.

— Пшениця з постачанням у липні зросла на 0,6% до $6,03 1/2 за бушель.

Чутки про нові страйки в Аргентині в четвер підняли попит на соєві боби та соєвий шрот.

Спекуляції щодо можливих страйків спровокували хвилю покриття коротких позицій, сказав Террі Рейлі з Marex.

«Май може бути дуже активним через страйки та перебої у сільськогосподарських роботах», – каже Рейлі.

Аргентина є основним джерелом експорту сої, яка конкурує зі США на світових ринках. Соєвий шрот завершив торги зростанням на 4,9% до $366,20 за тонну.

Закриття коротких позицій призвело до зростання цін на зерно CBOT у всіх напрямках, при цьому трейдери сприйняли сигнали від сильніших ф’ючерсів на сиру нафту та природний газ. Результати щотижневого звіту Міністерства сільського господарства США про експортні продажі також допомогли, оскільки вони не виправдали прогнозів аналітиків та змусили багатьох власників коротких позицій вийти з цих позицій.

“Насамперед це покриття коротких позицій великими компаніями/фондами в міру наближення літніх місяців”, – сказав Ден Хьюбер з Hueber Report. «Можна спробувати довести, що волога погода наступного тижня-10 днів уповільнить посів, але я підозрюю, що це скоріше виправдання постфактум, ніж реальна причина».

Очікується, що ціни на добрива в 2024 році будуть схильні до зниження попиту, йдеться в дослідному звіті Rabobank.

“Загалом операційні витрати фермерів, особливо на добрива, повертаються до довоєнного рівня”, – йдеться у повідомленні Rabobank. «Однак ціни на сировину падають — у результаті фермери опинилися в несприятливих умовах, а операційна рентабельність впала нижче за середній показник, що спостерігався в період з 2021 по 2023 рік».

Очікується, що виробництво азотних та фосфатних добрив перевищить попит, кажуть у компанії, але запаси калійних добрив, як очікується, будуть у дефіциті. Тим часом очікується, що нижчі ціни на зерно збережуться і в 2024 році.

Проблеми з валютою: попит на експорт зерна зі США є постійною проблемою для зернотрейдерів, які стурбовані

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!