Ф’ючерси на соєві боби на біржі в Чикаго впали в п’ятницю

Джерело:  Oilworld
доллар

Ф’ючерси на соєві боби торгової біржі Чикаго впали в п’ятницю під тиском сприятливих дощів у Бразилії, найбільшому світовому постачальнику, кажуть аналітики.

Ринок відкотився приблизно на 5% з моменту стрибка минулого тижня до найвищої ціни з серпня на тлі побоювань, що спекотна та суха погода призведе до скорочення виробництва у північній та центральній Бразилії. За словами трейдерів, цього тижня зона занепокоєння скоротилася.

“Дощі у Бразилії пройдуть на початку наступного тижня”, – сказав Террі Рейлі, старший сільськогосподарський стратег Marex, повідомляє Рейтер.

Соєві боби CBOT впали на 25-3/4 центи і закрилися на рівні $13,30-3/4 за бушель.

Агробізнес-консалтингові компанії Safras & Mercado та hEDGEpoint знизили прогнози з виробництва сої у Бразилії у 2023/24 році, хоча аналітики, як і раніше, очікують, що країна збере рекордний урожай.

В Аргентині, головному експортері соєвої олії та шроту, торгівля значною мірою «паралізована» через нестачу соєвих бобів, повідомила головна експортна палата. Однак після дощів перші паростки сої врожаю 2023/24 року з’являються у добрій формі.

«Грунтові умови сприятливіші, ніж на початку цього сезону або в попередні роки», – заявили John Stewart and Associates.

“Сьогодні торгівля зерном паралізована нестачею зерна, найсильнішою за 60 років, а також очікуванням після перемоги Мілея того, що незабаром відбудеться коригування офіційного обмінного курсу”, – заявив пізно ввечері в середу глава CIARA-CEC Густаво Ідігорас.

Аргентина, що бореться з тризначною інфляцією, здійснює суворий контроль за рухом капіталу, що призвело до паралельних обмінних курсів, що досягають 1000 песо за долар, що далеко від офіційного курсу, що становить трохи більше 350 песо. Це шкодить експортерам, яким часто доводиться повертати більшу частину своїх зарубіжних продажів назад до країни за офіційним курсом, одержуючи менше песо за кожен долар.

У той час як уряд ввів підсолоджувачі обмінного курсу для фермерів, забезпечивши їм більш вигідний курс, багато виробників чекають, щоб побачити, що зробить Мілей, коли він вступить на посаду. Він пообіцяв скасувати валютний контроль та знизити податки.

Ідігорас сказав, що нестача бобів для величезних дробильних заводів, які переробляють соєві боби в олію та шрот, розташовані вздовж річки Парана, означає, що потужності підприємств працюють на значно зниженій потужності.

“Сьогодні середній рівень потужностей, що простоюють, на дробильних заводах становить 73%, а в зернових портах – 75%”, – сказав він. «Ми переживаємо найгірший рік і найгірший квартал в історії».

Він додав, що дробильні заводи припиняють роботи на технічне обслуговування через “неможливість” продовжувати роботу.

«Більшість із них уже активують технічні зупинки на багатьох виробничих лініях. Найближчими місяцями активних виробничих ліній залишиться дуже мало», — сказав він.

Ідігорас закликав уряд Мілея швидко скасувати торгові обмеження на зерно, включаючи податки та доступ до іноземної валюти, а також зняти обмеження на експорт та бюрократичну тяганину для ліцензій на імпорт.

Трейдери заявили, що втрати соєвої олії CBOT допомогли знизити ціни на соєві боби після того, як апеляційний суд США заявив у середу, що скасував рішення адміністрації Байдена відмовити дрібним переробникам у “пільгових умовах”, які звільняють їх від мандатів на виробництво біопалива.

Січневі ціни на соєву олію впали на 2,42 цента та закрилися на позначці 50,29 цента за фунт.

Ціна кукурудзи CBOT впала на 5-1/4 центи до $4,82-1/2 за бушель, а ціна пшениці впала на 7-1/4 центи до $5,77-1/4 за бушель. Найактивніша пшениця KC досягла найнижчої ціни з липня 2021 року.

Міністерство сільського господарства США повідомило, що експортери продали 129 000 тонн американської сої до Китаю та ще 323 400 тонн американської сої невідомим покупцям.

Міністерство сільського господарства США окремо повідомило, що експортні продажі сої зі США в 2023/24 році на тижні, що завершився 16 листопада, склали 961 300 метричних тонн, що відповідає нижній межі оцінок аналітиків. Щотижневий експортний продаж кукурудзи зі США в 2023/24 році виявився на рівні верхніх оцінок, тоді як продаж пшениці виправдав очікування.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!